Sağlık Bakanı Ali Pilli, Er Meydanı programında Mustafa Alkan'ın sorularını yanıtlıyor.

Sağlık Bakanı Ali Pilli'nin açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

"Bu açılımın mutlaka olması gerekiyordu. Tüm dünyanın gittiği yönde biz de gitmek zorundaydık ve biz de açılıma gitmek zorundaydık. Ama biliyorduk ki açılıma giderken de biz belli tepkileri aldık ama bunu da biliyorduk ki sonunda açılan bir yerde vakaların içeri gireceği kaçınılmaz bir şeydi ama biz yine de açılıma mecburduk. Konu sadece sağlık değil ekonomi ve siyasi nedenler de söz konusudur, dolayısıyla sağlık ve ekonomi beraber gitmesi gerekiyorduk ama maalesef vakalar içeri gitmiştir ve bunu da bekliyorduk ama vakalar çoğalırsa radikal kararları da alıyoruz. Biz bu covid 19 savaşını kazanacağız."

VAKA SAYISI BİZİM ALTYAPIMIZI YIPRATIRSA BU ÇOK TEHLİKELİDİR

"Açılıma yönellik bir baskı yoktu sonuçta bu hükümetin kararıydı ve bu kararın alınması gerekiyordu ama ne kadar tedbir alsak da mutlaka bir bulaş seviyesi olacaktı. Ve bugün vardır ve tabi sebepleri de vardır, bu sebeplerin başında dıştan gelen vakaların çok olmasıdır ama bugün sağlık sistemimiz daha iyi durumdadır, tüm ekipmanlar yerinde ve ilaçlarımız vardır. Önemli olan sağlık altyapımızı güçlendirmektir, vaka sayısı bizim altyapımız yıpratırsa bu çok tehlikelidir. Ama vaka sayısını azaltmak için bazı tedbirler aldık, girişlerde karantina uygulamasına başladık."

"1 Temmuz açılımı ekonomik olarak yeteri kadar karşılamadı ama bir düzeyde katkısı olmuştur ve hükümetin verdiği katkılarla ekonomi bir miktar düzelmiştir ama en önemli konu sağlık ve birinci hedefimiz halkımızın ağlığını en iyi şekilde koruyacağız.

23 Temmuz'da bilim kurulundan 1 haftalık öneri vardı ama bu öneriyi uygulasaydık bie değişen bir şey olmayacaktı, aynı vakalar gene olacaktı bekli sadece vakalar 10 gün gecikecekti. 1 haftalık karantina temel çözüm değil. Belki karantina uygulaması sürekli olması gerekir ama bu ekonomiyi iyi etkilemezdi. Bize gelen vakalar yüksek seviyede bulaş seviyesi var , bu vakalar covid 192un kuluçka süresi nedeniyle yine de içeri girecekti"

"BÖYLE GİDERSE KIŞ AYLARINDA ÖLÜMLER OLACAKTIR AMA BU TABLOYU DURDURMAK BİZİM ELİMİZDEDİR"

"Bazı kararların yürüRlüğüe girmesi o gününü şartlarına göre uygulanabilir. Bilim kurulunun 7 günlük karantina Önerisi 23 temmuz itibariyle uygulanabilir değildi. Ama biz deneti mi de yapamadık bizim yasalar el vermiyordu. Ama şimdi yasa geçtikten sonra geliP de test sonucunu beklemeden sokağa çıkanlar cezalandırılacak. Biz sağlık bakanlığı olarak çalışıyoruz. Denetleme çok önemlidir. Şimdi gerekli denetlemeleri yapacağız. Bizim en büyük eksikliğimiz denetlemeydi. Şimdi polistE Covid-19 denetleme birliği kurduk biz bunu ta baştan istiyorduk ama elimizde yasa gücünde yetki yoktu. Sisteme giren hasta kuralları çiğneyemeycek. Polis ve Sağlık Bakanlığı denetleyecek. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. önümüzde kış var, kışta bu vakalar daha da artacak ve ölüm mutlaka olacak böyle giderse. Biz bu tabloyu durdurmak zorundayız"

"HALKIMIZ KURALLARA UYARSA VAKA SAYILARI YARI YARIYA DÜŞECEK"

"Biz Sağlık bakanlığı olarak her türlü tedbiri alacağız. Biz şimdi bu seviyeye gelmiş olabiliriz ama ben buna inanıyorum ki 15 gün sonra yarı yarıya düşüreceğiz. Şimdi 7 gün karantina var.

23 Temmuz'da 7 günlük karantina kararı almadık ama vakalar ve iç bulaş çoğalınca bu kararı aldık ama bana göre bu kararda geç kalmadık ve en uygun zamanda bu kararı aldık. Biz başlangıçta kişilerin PCR neticesi çıkana kadar otellerde tutmaya çalıştık ama bunu uymayan oldu. Halkımız artık kurallar uymak mecburiyetindir. halkımız kurallar uyarsa 21 günde bu vakalar aşağı düşecek ama uyulmayacağına inandığımız içinde radikal kararlar aldık ve 7 gün karantina kararı aldık "

"Temaslılar içinde yereller var ama 19 kişi burda zarar vermemiştir. Yani bu 19 kişi birilerinin temaslısıdır. Tüm temaslılar yerel değil, misal uçakta gelenler de temaslı olur. bu temaslılar eve gitse kendini izolasyona alsa hiç bunları yaşamayacağız.

"BU ÜÇ GÜNLÜK GELENLER İÇİN ALINANA KARARLARI ÜST KURUL VERDİ"

"Bu üç günlük gelenler için alanlar için alınan kararları üst kurul aldı, ben buna karşı çıktım. Dedim ki almayın bu kararı yarın herkes 3 günlük kumar oynayanlar için alındı bu karar diyecek. Bu üç günlük karar bizi çok olumlu yönde etkileyecekti. Buraya gelen resmi görevliler işine gelip dönecekti, cenezesi olan yakınlar gelip gidecekti. bu üç günlük gelişlerde  uygulanmayan karantina bu insanlar içindir. Ama maalesef bizim hep kafamız kumar oynayanlara takıldı. 

"HALKIM BANA GÜVENİYOR"

"Yapılması gerekenler vardı, bundan sonra yapıılması gerekenler yine yapılacak. alınması gereken tedbirler var, ne kadar radikal tedbir varsa biz bunu alacağız. Ne kadar radikal tedbir varsa bunu yapacağız, halkım da bana inanıyor. Şimdi seçim var herkes buraya, pandemiye vuruyor. Tabi ki girişlerde daha iyi kararlar alınabilirdi ama ülkenin ve dünyanın şartları belliydi. herkes bize şimdi saldırabilir ama biz bunu başaracağız."

"TEST SAYIMIZ DÜŞMEDİ"
Hatırlarsanız tek bir labaratuvarımız vardı herkes de gidip görebilir çatısı akıtan bir labaratuvar vardı, 150 test yapabiliyorduk günde ama şimdi çok iyi durumda bir labaratuvarımız var. 8 tane cihaz var, Mağusa2da labaratuvar açtık, bunun yanında özelde test yapılıyor ve 3000-5000 test yapabilecek kapasiteye çıktık. Biz bu yerel vakaları nasıl buluyoruz? Biz bu vakaları testle buluyoruz. Biz bu testleri daha da artıracağız. Tedaviler için de tüm ilaçlarımız ve malzememiz vardır başka tedbirler almak gerekirse tüm tedbirleri alacağız. Dediğim gibi testlerimiz de yükselecek, bir sürü araç da kiraldık ekiplerimiz her yere gidecek. 

"PANDEMİ HASTANESİ 45 GÜNDE YAPILACAK HEDEFİNİ BEN KOYDUM AMA OLMADI"

Pandemi Hsatenesi hedefini ben koydum, ama bazı şeyler yavaş ilerler. 2020 yılı sağlık yılı olacak hedefini ben koydum ama bazı şeyler Sağlık Bakanlığı'nın elinde olmuyor ama hastane de oluyor, her şey olacak. bunlar çok öncesi olması gerekirdi ama bunlar bozuk düzenden dolayı zamanında olmadı. Bana kalsaydı, özel bir şirket olsaydı ben bunları yapardım. 45 günde bitecekti yapamadık ama bitireceğiz. Belki de önceki hedeften daha iyi bir hastane olacak"

Editör: TE Bilisim