MUAZZEZ GAZİHAN-ÖZEL HABER

Polis, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında tüm bölgelerdeki denetimlerini sürdürmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınına karşı önlemler çerçevesinde uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere polis göz açtırmıyor.

Korona virüs salgınının yayılmasını önlemek amacı ile Bakanlar Kurulu tarafından 23 Mart tarihinde ilan edilen kısmı sokağa çıkma yasağı ve 31 Mart tarihinde de tam sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden bu yana Polis Basın Subayı Yılmaz Hacıoğulları, Kıbrıs Genç TV’de yayınlanan Muazzez Gazihan’ın sunduğu Gündem Özel programına Skype bağlantısıyla katılarak bu zorlu süreçte görevleri başında olan polisin denetimleri konusunda halka açıklamalarda bulundu.

"785 kişi kısmi, 343 kişi ise tam sokağa çıkma yasağına toplamda ise 1128 kişi sokağa çıkma yasağı ihlalinde bulundu"

Polis Basın Subayı Hacıoğulları, ilk olarak yapılan polis denetimlerinde günlük olarak bilgileri medyayla paylaştıklarını dile getirdi. 23 Mart tarihinden itibaren günümüze 785 kişinin kısmi sokağa çıkma yasağını ihlal ettiğini, 31 mart tarihinde de 343 kişinin saat 21'den sabah 6'ya kadar tam sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini söyledi. Toplamda ise 1128 kişi sokağa çıkma yasağı ihlalinde bulunduğunu açıkladı.

Bakanlar Kurulu’nun bazı işyerlerinin kapatılması kararına ise değinen Polis Basın Subayı Hacıoğulları,14 Mart tarihinden itibaren 41 iş yerinin yasağa rağmen açık bulundurulduğunu o tarihden günümüze kadar 9 kişinin ise karantina kurallarına uymadığı tespit edildiğini aktardı.

Vatandaşların sokağa çıkma nedenleri ve sebeplerinden de bahseden Hacıoğulları, izinsiz çıkanlar geçerli mazereti olmayanlar, "genellikle dolaşmak, canım sıkıldı, arkadaşıma gideceğim" gibi sebepler ileri sürmektedirler diyerek bunların geçerli sebep olmadığına vurgu yaptı.

"Ülke genelinde 35 adet merkezi ve toplam ise 49 adet devriye bölgesi ve 9 karantina merkezi mevcut "

Polis kontrol noktaları ve devriye şeklinde denetimlerin sürdüğünden bahseden  Hacıoğulları,polisin güveni sağlamakta yükümlü olduğuna dikkat çekerek ülke genelinde 35 adet merkezi ve toplam ise 49 adet devriye bölgesinin mevcut olduğunu belirterek, ülkede ayni zamanda 9 karantina merkezi bulunmakta olduğunu dile getirdi.

"Çoğunlukla 3.üncü ülke vatandaşları kuralları ihlal ediyor"

Sokağa çıkma yasağı çerçevesinde, ilçeler arası seyahatler sıkı bir şekilde denetleniyor. Her kesimden kişilerin de kuralları ihlal ettiğinden bahseden Hacıoğulları, yoğunlukla ülkesine dönemeyen öğrenci ve işçi grupların olduğu, 3.üncü ülke vatandaşların kuralları ihlal ettiğinden söz etti.

“Polis ceza kesmiyor”

Kısmi sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesinin ardından cezalar dan da bahseden Hacıoğulları, kurallara uymayanlar hakkında da ceza işlemi konusuna da açıklama getirdi.

Hacıoglu; “Medyada bilinen aksine polisin ceza kestiği yönünde bir kanı var, polis ceza kesmiyor yasayı ihlal ettiğini tespit ettiği zaman basın bülteninde de gördüğünüz üzere önce tutuklanıyorlar ardından dava okunup serbest bırakılıyorlar. Bu şahıslarla ilgili dosya tanzim edilir ve ilerde yargıya havale edilerek ilgili mevzuatlar çerçevesinde ceza takdirini yargı kesecektir ”şeklinde açıklık getirdi.

“Duyarlı vatandaşlar da ihbarda bulunuyor”

Misafirlik, ev ziyareti, sokakta gezmek, piknik, antrenman gibi faaliyetlerin kesinlikle kısmi yasak kapsamı içerisinde, olduğuna bir kez daha vurgu yapan Hacıoğulları,bu konu hakkında da görüşlerini aktardı. Duyarlı vatandaşların misafirlik yapan kişiler hakkında bolse şikâyette bulunduklarını bu yönde ihbarların da geldiğini aynı zamanda polisin devriye sırasında toplu olarak gezen kişileri gördüğü anda müdahalede bulunduklarını aktardı.

"Güneşli havayı fırsat bilenler kural ihlal ederek, futbol oynayanlar, dolaşanlar ve piknikçiler uyarıldı cezalandırıldı"

Özellikle buna örnek vererek hafta sonunun güneşli geçmesinden dolayı gelen ihbarlara değinerek, Cumartesi günü Gazimağusa bölgesinde bir grup gencin piknik yaptığını, Lefkoşa’da Göçmenköy sahasında yine bir grup gencin toplu halde futbol oynadığını polis tespit ederek gerekli işlemlerde bulunduğunu söyledi.

"Polis 29 bin 64 başvuruya cevap verdi,6 bin 699’unu olumsuz buldu"

Kısmi sokağa çıkma yasağının başlamasından itibaren kaç kişi SMS ya da Whatsap yoluyla dışarıya çıkma izni talep etti sorusuna ise Hacıoglu, izin müracaatları üzerinde bugüne kadar polisin 29 bin 64 başvuruya cevap verdiğinden bahsetti. Bunlar içerisinde 6 bin 699’unu olumsuz bularak polisin reddettiğini söyledi. Bu işlemleri hem polis hem de kaymakamlığın birlikte yürüttüğünü de aktardı.

Sokağa çıkma yasağı kapsamında ada genelinde yapılan denetimler özellikle bu denetimlerde polis nasıl hangi şartlarda ve koşullarda görev üstlendiğine dikkat çeken polis basın subayı Hacıoğulları,yıllardır süre gelen polis eksikliğinden bahsederek polis bunları aşmak için ve bu sayıyı artırmak için polis okulundan öğrenim gören öğrencileri ve muhaceret işlemi yapan sivil hizmet görevlilerinde sahaya dahil ettiklerini belirtti.

"Polislerimizin tutuklama ve tutuklama sevki sırasında virüs kapma riskinin yüksek"

Özellikle polislerin denetimlerde zor şartlar altında görev yaptığına değinerek, geçen haftanın hava koşullarının polisleri olumsuz etkilediğini söyleyerek, yağışlı hava da polislerin denetim yaptığını, gece ve gündüz arasındaki ısı farkının düşmesi, tutuklama ve tutuklama sevki sırasında virüs kapma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Hacıoğulları, özellikle karantina merkezlerinde güvenlik görevini yapan kişilerden bahsederek ayni zamanda Lapta, Alsancak Karşıyaka bölgesinde giriş çıkışların polis kontrolünde olması yine Karpaz bölgesinde de giriş çıkış noktalarında polislerin olduğu ve personel eksikliğine rağmen üstesinden gelmeye çalıştıklarını söyledi.

Son olarak Polis Basın Subayı Hacıoğulları, herkesin evde kalmasını istedi ve bu süreci birlikte atlatmanın önemine vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim