Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, bu akşam veya en geç yarın sabah hem kurulacak hükümet modelinin, hem de seçim tarihinin aşağı yukarı netleşeceğini belirtti. 
Sucuoğlu, UBP Meclis Grubu’nu yarın toplantıya çağırdığını ancak bu akşam saat 20.30 gibi, partilerle gerçekleştireceği görüşmeler sonrasında kendi içlerinde bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.
Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma görevini aldıktan sonra partilere başlattığı ziyaretler çerçevesinde Halkın Partisi’ni ziyaret etti. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Sucuoğlu ile HP Genel Başkanı Kudret Özersay, görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.


ÖZERSAY
HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Sucuoğlu’nu kurultayda aldığı başarıdan dolayı kutladıklarını belirtti.
Verimli geçen toplantıda, kısa süre içinde bir seçim hükümeti kurulması konusunda görüş birliğine varıldığını söyleyen Özersay, kurultay sonrasında kamuoyunda konuşulan farklı hükümet modellerinin bugünkü toplantıda ele alınıp, değerlendirildiğini kaydetti.
Özersay, bazılarında HP’nin yer aldığı tüm hükümet modellerinin toplantıda değerlendirildiğini ve HP’nin, kurulacak seçim hükümetinin toplumsal mutabakat hükümeti olmasını önerdiğini belirtti.
Geniş tabanlı yani mecliste temsil edilen partilerin çoğunluğunun oluşturacağı geniş tabanlı bir hükümet modelinden yana olduklarını ve bunu önerdiklerini vurgulayan Özersay, “Murat ettiğimiz şey, memleketin bir an önce erken seçime gitmesi ve politik iradenin yenilenmesidir” dedi.
Özersay, erken seçim tarihi belirlenirken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) da gerekli hazırlığı yapabileceği zamanın da göz önünde bulundurulması gereğine işaret ederek, sağlıklı zeminde seçime gidilmesinin önemine vurgu yaptı.
SUCUOĞLU
UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, HP ile başlattıkları görüşmeleri partilerle görüşmelerini bugün tamamlayacaklarını belirtti. 
Bugün yapacakları ziyaretler sonunda belirli bir şekillenme olacağına inandığını kaydeden Sucuoğlu, görüşmeleri tamamladıktan sonra bu akşam veya en geç yarın sabah bazı şeylerin netleşeceğini söyledi. 
Sucuoğlu, “Hem kurulacak hükümet modeli, hem de seçim tarihi aşağı yukarı netleşir diye düşünüyoruz. Bunların netleşmesinin ardından pazartesi mecliste gereken adımların atılabileceğine inanıyoruz” dedi.
UBP Meclis Grubu’nu yarın toplantıya çağırdığını ancak bu akşam saat 20.30 gibi, tüm partilerle gerçekleştireceği görüşmeler sonrasında kendi içlerinde bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.
“ERKEN SEÇİM HÜKÜMETİ KONUSUNDA HEM FİKİRİZ"
Faiz Sucuoğlu, alternatif hükümet modelleri görüştükleri HP ile bir erken seçim hükümeti kurulması konusunda hem fikir olduklarını söyledi. 
Sucuoğlu, bir süredir nisap sorunu yaşanan meclisin toplanamadığına işaret ederek, hızlı bir şekilde erken seçim kararı almak gerektiğini belirtti. 
Faiz Sucuoğlu, seçim kararının ardından seçim yasakları başlayacağından mecliste bekleyen yasa tasarılarının hızlıca geçirilmesi konusunda da HP ile bir fikir birliğine vardıklarını kaydetti. Sucuoğlu, “Memleketin vakit kaybetmeye zamanı yok” dedi.
Sucuoğlu, bir soru üzerine, teknokrat hükümetine de sıcak bakmadıklarını söyledi.

ÖZERSAY: “DIŞARIDAN DESTEKLİ BİR UBP-DP HÜKÜMET MODELİ OLGUNLAŞMIŞ GÖRÜNÜYOR”

 Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ile görüşmesinin ardından BRT’ye yaptığı açıklamada, parti olarak olabilecek en erken zamanda bir seçim hükümetinin ülkeyi seçime götürmesi gerektiğine inandıklarını ve görüşmenin de olumlu geçtiğini söyledi. 
Partiden verilen bilgiye göre, BRT’ye açıklamasında farklı hükümet olasılıklarının olduğunu belirten Özersay, parti olarak geniş tabanlı bir mutabakat hükümeti kurulmasından yana olduklarını ancak içinde Halkın Partisi’nin olmadığı; YDP ve bağımsız milletvekillerin desteğiyle bir UBP-DP hükümetinin istişarelerinin olgunlaştığı izleniminde olduklarını ifade etti. 
BRT yayınına bağlanan Özersay, görüşme sırasında UBP’nin HP’den bazı yasaların ve bütçenin geçmesiyle ilgili destek talep etmesi nedeniyle bu izlenimi edindiklerini vurguladı. Halkın Partisi’nin seçimin ocak ayı içinde yapılmasını tercih ettiğini aktaran Özersay, seçim tarihi belirlenirken Yüksek Seçim Kurulu’nun ne dediğine bakılması ve istişare edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“HERHANGİ BİR ÖN ŞART OLMAKSIZIN GENİŞ TABANLI BİR TOPLUMSAL MUTABAKAT HÜKÜMETİ ÖNERDİK”
Özersay görüşmeye ilişkin şöyle konuştu: 
“Salgının ve ekonomik krizin olduğu, seçime gidilecek kısa dönemde herkesin birbirini denetlemesi gereken bir dönemde geniş tabanlı bir toplumsal mutabakat hükümetinin en doğru karar olacağını düşünüyoruz. Bu önerimizi ilettik. Bu mutabakat hükümeti teknokrat olur veya olmaz. Herhangi bir ön şartımız da olmadı. Meclis’te grubu bulunan üç siyasi partinin oluşturacağı bir mutabakat hükümeti 37 rakamına ulaşıyor. Bu çok güçlü bir hükümet olur, hızlı bir şekilde ülkeyi seçime götürür. 
Tartışmasız bir şekilde bütçe geçer, gerekli yasalar hızlı yapılır. Bütçe geçeceği için seçimin hemen ertesinde hükümet kurulduğunda bütçesi hazır olur. Bu çok önemli bir unsurdur. Seçimden sonra bir hükümetin kurulmasında anahtar rolü oynayacağımızı ve partimizin kapısının çalınacağını biliyoruz. O nedenle bütçenin geçmesi noktasını önemsiyoruz. CTP ile de yapacakları görüşmede bu önerimizi sunmalarını da istedik. Ocak ayı içinde de seçime gidelim dedik. 
BİR ÖNCEKİ DÖNEM EĞRETİ BİR HÜKÜMET KURMA YOLUNA GİDİLDİ VE MEMLEKET BUNDAN YARA ALDI
Görüşmeden edindiğimiz hissiyat, UBP’nin bahsettiği farklı hükümet seçeneklerinden içinde Halkın Partisi’nin olmadığı modelin bir miktar olgunlaştığı yönündeydi. Dışarıdan destek vermeye hazır olduğunu söyleyen Sayın Erhan Arıklı, Sayın Zaroğlu, Halkın Partisi’nden ayrılan üç milletvekili, UBP, Serdar Denktaş’ın desteği ve Demokrat Parti’yle birlikte sayı 27 oluyor. Sayın Sucuoğlu’nun bu modelle ilgili istişareler yaptığını öğrendik. Yapmış olduğumuz toplantıda daha ziyade böyle bir hükümet oluşturmaları halinde Halkın Partisi destek verir mi, HP hükümette olmazsa bütçenin hazırlanmasına olumlu yaklaşır mı gibi konularda konuşuldu. Halkın Partisi’nin içinde olacağı bir hükümet modeli üzerine çok fazla konuşulmadı. O koalisyon ihtimali olgunlaştırılmış ve daha olası bir durumda görülüyor. Verilen mesajlar da bu yöndeydi. Bizim öncelikli tercihimiz doğal yollardan hareket etmektir. Bir önceki dönem eğreti bir hükümet kurma yoluna gidildi ve memleket, halk bundan yara aldı. Bize göre halkın menfaatine olan şey geniş tabanlı bir mutabakat hükümettir.”

UBP, TDP’Yİ ZİYARET ETTİ

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birliği Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Halkın Partisi’nin (HP) ardından Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) ziyaret etti.
Sucuoğlu’nun TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile görüşmesi 17.00 sıralarında başladı.
Görüşmede, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, TDP Genel Sekreteri Halil Hızal, UBP Milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu, Kutlu Evren, Sunat Atun, İzlem Gürçağ ile TDP Milletvekili Zeki Çeler, TDP MYK üyeleri Doğa Yalçın ve Evrim Benzetsel yer aldı.

Yaklaşık bir saat süren toplantı sonrasında TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu basına açıklamalarda bulundu. 
ÖZYİĞİT 
Cemal Özyiğit, 1 yıldır devam eden tartışmalı kurultay sürecinin sonuçlanmasının ardından başkanlığa seçilen Faiz Sucuoğlu’nu kutladı. 
Ülkenin bir seçime gebe olduğuna işaret eden Özyiğit, UBP heyetiyle bugün yaptıkları toplantıda bu konudaki görüş ve düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.
Ülkenin bir an önce seçime gitmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarına dikkat çeken Özyiğit, meclisin artık işlevini yitirdiğini, bir an önce seçim tarihinin belirlenerek, halkın iradesinin yeniden ortaya çıkması gerektiğini kaydetti. 
Bir seçim hükümeti düşünüldüğünü ifade eden Özyiğit, seçim tarihi konusunda meclisin karar üretmesi gerektiğini vurguladı. 
Toplumsal mutabakat kapsamında tüm partilerin içerisinde olduğu geniş tabanlı bir hükümet modelinin dışında herhangi bir hükümet modeline sıcak bakmadıklarını belirterek, bugün ele aldıkları konuları yetkili organlarında görüşüp kamuoyunu bilgilendireceklerini kaydetti. 
SUCUOĞLU 
UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da, genel anlamda TDP ile görüşmenin olumlu geçtiğini ifade ederek, erken seçim tarihinin netleşmesi ve erken seçime kadar nelerin yapılması gerektiğinin bugünkü toplantıda ele alındığını söyledi.
Meclisin işlevini yitirdiğini yineleyen Sucuoğlu, bunun da siyasi güvenilirliği zarara uğrattığını kaydetti.
Erken seçime kadar Meclis alt komitelerinden oy birliğiyle geçen yasa tasarılarını Meclis’ten bir an önce geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Sucuoğlu, hafta sonuna kadar hükümet çalışmalarını tamamlamayı ve Bakanlar Kurulu’nu oluşturmayı planladıklarını söyledi.
Sucuoğlu, ülkenin bütçesiz bırakılmaması konusunda görüş birliği bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

UBP, DP’Yİ ZİYARET ETTİ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümeti kurma görevini aldıktan sonra bugün başlattığı görüşmeler çerçevesinde Demokrat Parti’yi (DP) ziyaret etti.
Sucuoğlu ve beraberindeki heyetin DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile yaptığı görüşme saat 18.00 sıralarında başladı. 
Görüşmede UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, UBP Milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu, Kutlu Evren, Sunat Atun, İzlem Gürçağ ile TDP Milletvekili Zeki Çeler, DP Milletvekili Koral Çağman, DP MYK üyeleri Hayri Orçam, Hasan Tosunoğlu ve Ali Tunçtaşlı yer aldı.

Yaklaşık 25 dakika süren toplantı sonrasında DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu basına açıklamalarda bulundu.

ATAOĞLU

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, erken seçim öncesinde nelerin, nasıl yapılacağını görüştüklerine işaret ederek, erken seçimin en erken sürede yapılması konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Mecliste nisabın sağlanamadığını, Meclis alt komitelerinden oy birliğiyle geçen yasaların geçirilemediğine dikkat çeken Ataoğlu, erken seçim gerçekleştirilene kadar bu yasa tasarılarının bir an önce Meclis’ten geçirilmesi konusunun da bugünkü toplantıda ele alındığını kaydetti.

Ataoğlu, her zaman olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirterek, parti üst kurullarında durumu tartışacaklarını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

SUCUOĞLU

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da, erken seçimin 9 Ocak tarihinde olabileceği görüşünün ortaya konulduğuna işaret ederek, “Erken seçim tarihi konusunda zamanlama açısından bir sıkıntı olabilir. Ancak en önemlisi, bu 2 aylık süreçte kurulacak olan yeni hükümetle Meclis’te bekleyen yasaların değerlendirmesidir” dedi.

Erken seçim tarihinin parti yetkili organlarında ele alınacağını ifade eden Sucuoğlu, Bakanlar Kurulu’nun hafta sonuna kadar oluşturularak, bütçenin teknik anlamda bir sıkıntısı yoksa, seçimden önce Meclis’ten geçirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Sucuoğlu, bir soru üzerine, erken seçim ve ardından Haziran ayında yerel seçimlerin yapılacağını belirtti. Ülkenin bu kadar uzun süre seçim yasaklarını kaldırmakta zorlanacağını ancak şu anki durumun da kaldırılamadığını kaydeden Sucuoğlu, erken seçimin bir an önce yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

SUCUOĞLU, CTP’Yİ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “CTP herhangi bir hükümet formülünün içerisinde değil” diyerek, UBP ile görüşmelerinde bunu konuşmadıklarını belirtti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ise, UBP olarak en erken zamanda erken seçimin olması yönünde görüşleri olduğunu ifade ederek, bu görüşü CTP’nin de taşıdığını söyledi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, CTP’yi ziyaret ederek, CTP Genel Başkanı Erhürman ve heyetiyle görüştü.

Erhürman ve Sucuoğlu görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

ERHÜRMAN: “CTP’NİN HÜKÜMET İÇİNDE YER ALMASINI KONUŞMADIK”

Konuşmasında ilk olarak UBP Genel Başkanlığı’na seçilen Faiz Sucuoğlu’na “hayırlı olsun” dileklerini ileten Erhürman, görüşmenin olumlu havada geçtiğini söyledi.

UBP ve Sucuoğlu’na hükümet kurma çalışmalarında başarılar dileyen Erhürman, belli istişarelerin olduğuna işaret etti. CTP’nin böyle bir hükümet içinde yer almasını konuşmadıklarını, böyle bir beklenti olmadığını ifade eden Erhürman, CTP olarak 3 konu üzerinde durduklarını kaydetti.

Erhürman, üzerinde durdukları konuların başında gelen bütçenin bir an önce Meclis’e sevk edilmesi ve Meclis’ten geçmesi için gerekli çalışmanın yapılması gerektiği görüşünü aktardıklarını belirtti.

İkinci konunun, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın da dile getirdiği, seçim sistemi olduğunu kaydeden Erhürman, yasada değişiklik yapılmazsa, seçimde sıkıntı yaşanacağı endişelerine vurgu yaptı. Tufan Erhürman, eşit şartlarda kurulacak bir ad-hoc komitede “üzerinde uzlaşılabilecek değişikliklerin” yapılması için çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Üçüncü konunun ise hali hazırda komitelerde oy birliğiyle geçen yasalarla ilgili olduğunu kaydeden Erhürman, bu yasaların Meclis’ten geçmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, seçim tarihi netleşir netleşmez bunun Meclis’te karara bağlanması ve Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra seçim yasaklarının devreye girmesi gerektiği yönündeki düşüncelerini paylaştıklarını belirtti.

Erhürman, hükümet kurma çalışmalarında Sucuoğlu ve ekibine başarılar diledi.

SUCUOĞLU

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da, CTP heyetine teşekkür ederek, yararlı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Sucuoğlu,  komitelerde oy birliğiyle geçen ve hassasiyetle üzerinde durdukları yasaların Meclis’te bir an önce görüşülüp, yasallaşması konusunda aynı fikirde olduklarını ifade etti.

“EN ERKEN ZAMANDA ERKEN SEÇİM”

Seçim yasasında karma oyların daha anlaşılır şekilde düzeltilmesi veya kaldırılması yönünde de görüş birliği bulunduğunu dile getiren Faiz Sucuoğlu, bunların yanında UBP olarak en erken zamanda erken seçimin yapılması yönündeki görüşlerini CTP’nin de taşıdığını söyledi.

Bütçe için yasal sürecin hesaplanması gerektiğine dikkat çeken Sucuoğlu, planlanan tarihler içinde bütçenin geçmesi mümkün olabilirse, bütçenin de geçirilip, daha sonra erken seçim yapılarak, yeni gelecek hükümetin üzerinden bu yükü alma düşüncesinde olduklarını kaydetti.

“3 KONUDA FİKİR VE DÜŞÜNCELERİMİZ AYNI”

3 konuda da fikir ve düşüncelerinin aynı olduğunu ifade eden Sucuoğlu, bu konuları yarın parti organlarında tartışacaklarını söyledi. Meclis’in Ekim ayından bu yana sadece 1 defa toplanabildiğine işaret eden Sucuoğlu, Meclis’in miadını doldurduğuna inandığını ifade etti. Sucuoğlu, bu nedenle erken seçimin bir an önce yapılması gerekliliğine işaret etti.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının soruları yanıtladı. CTP’nin hiçbir formülde olası bir hükümette yer alıp almayacağının sorulması üzerine Erhürman, “Öyle bir konuyu görüşmedik. Öyle bir gündemimiz yok” yanıtını verdi.

“CTP HERHANGİ BİR HÜKÜMET FORMÜLÜNÜN İÇERİSİNDE DEĞİL”

HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın açıklamaları hatırlatılan Erhürman, CTP olarak çok uzun süreden beridir bir an önce erken seçim istediklerine işaret ederek, hükümeti kurma görevinin Faiz Sucuoğlu’nda olduğunu ve Sucuoğlu’nun böyle bir konuyu toplantıda gündeme getirmediğini kaydetti. Erhürman, “CTP herhangi bir hükümet formülünün içerisinde değil” vurgusu yaptı.

Erhürman, geçen sene muhalefetin tavrıyla bütçe görüşmelerinin daha erken sonuçlandığı hatırlatılarak, bu yıl da böyle bir tavır sergilenip, sergilenmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtında, Sucuoğlu’nun tarihler konusunda çalışma yapılacağını söylediğini anımsatarak, eğer birtakım ihtiyaçlar doğarsa bunları konuşacak bir iletişime sahip olduklarını söyledi.

“Bütçe seçimden önce mi geçecek?” sorusuna ise arzu edilenin öyle olduğunu ancak buna kurulacak hükümetin karar vereceğini belirten CTP Genel Başkanı Erhürman, Ocak ayında bütçe olmadığında, ülkenin ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da aynı soruya, “Arzu edilen o” yanıtını verdi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Yeniden Doğuş Partisi’ni (YDP) ziyaret etti.

UBP Genel Başkanı Sucuoğlu ve YDP Genel Sekreteri Enver Öztürk görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

ÖZTÜRK

YDP Genel Sekreteri Öztürk konuşmasında, UBP Genel Başkanlığına seçilen Sucuoğlu’nu kutlayarak, özelde UBP, genelde ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Zorlu bir süreç yaşandığına işaret eden Öztürk, demokratik bir yarış sonucu Sucuoğlu’nun önemli bir destekle Genel Başkanlık görevine getirildiğini söyledi.

UBP’de verimli ve huzurlu bir dönem yaşanmasını temenni eden Öztürk, görüşmede önemli konular üzerinde değerlendirmeler yaptıklarını, bunların ışığında çok büyük ölçüde benzer görüşleri olduğunu belirtti.

HÜKÜMETE DIŞARIDAN DESTEK

Yeni oluşacak hükümette görev almamayı tercih eden pozisyonda olduklarını dile getiren Öztürk, hükümete dışarıdan destek verme görüşünde olduklarını kaydetti.

Bunun altında partisel anlamda koşulları olmadığını, sadece ülkenin yararına olacak şartları bulunduğunun altını çizen Öztürk, bunlardan birincisinin erken seçimin tarihinin belirlenmesi olduğunu ifade etti. Enver Öztürk, teknik düzenlemelerde sorun olmaması halinde erken genel seçimin 9 Ocak 2022’de yapılmasını istediklerini söyledi.

Öztürk, diğer koşullarının ise Yüksek Seçim Kurulu Başkanının da görüşleri dikkate alınarak, seçim sayımının daha kolay yapılabilmesi için Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda hızlı düzenlemelere gidilmesi olduğunu belirtti.

Öztürk, bu görüşlerini parti yetkili kurullarına da aktararak, onların da görüş ve onaylarını alacaklarını ifade etti. Enver Öztürk, önemli olanın uzlaşı kültürü içerisinde ülkenin düzlüğe çıkarılması olduğunu söyledi.

Ülkenin pandemi ve ekonomi kaynaklı sıkıntılar yaşadığına işaret eden Öztürk, “UBP-DP-YDP hükümeti herhâlde tarihin en zor dönemini yaşayan hükümet oldu” dedi.

Bir önce istikrarlı bir hükümetin oluşması için erken seçimin gerekliliğine dikkat çeken Öztürk, Haziran 2022’de yerel seçimlerin gündeme geleceğini belirtti.

Yetkili kurullarının da vereceği onayla Sucuoğlu başkanlığında kurulacak kabineye destek vereceklerini dile getiren Öztürk, YDP Genel Başkan Erhan Arıklı’nın geçen hafta yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle alındığı randevu nedeniyle bu sabah Ankara’ya gittiğini, bu sebeple görüşmeye katılamadığını kaydetti.

SUCUOĞLU

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da, genel anlamda görüş birliğinde olduklarını belirterek, yeni kurulacak seçim hükümetine YDP’nin destek vereceğini, Erhan Arıklı’nın da kendileriyle yaptığı temasın bu yönde olduğunu söyledi.

2 aylık sürede nelerin yapılması gerektiğine değinen Sucuoğlu, komitede oy birliğiyle geçen yasaların Meclis’ten geçmesi, seçim yasasındaki karma ay probleminin daha anlaşılır hale getirilmesi veya kaldırılması yönündeki çalışmaların hızlı bir şekilde başlatılması görüşlerini dile getirdi.

Teknik veya beklenmedik bir sorun olmazsa, beklenen erken seçimin 9 Ocak’ta yapılması için görüş birliği olduğunu ifade eden Sucuoğlu, bu konunun öncelikle yetkili kurullarda görüşüleceğini kaydetti.

Meclis’in miadını doldurduğunu yineleyen Sucuoğlu, toplantıların yapılamadığını, yasaların görüşülemediğini ve bunun siyasetin değerini her geçen gün aşağıya çektiğini söyledi.

Ekonomik krize de işaret eden Sucuoğlu, hızlı bir erken seçim, yeni meclis ve ardından uzun süreli, kesintisiz hükümet alternatifinin ortaya çıkacağına inançlarının yüksek olduğunu belirtti.

YDP heyetine teşekkür eden Faiz Sucuoğlu, yarın parti yetkili organlarına yaptıkları görüşmeleri aktaracaklarını söyledi.

“İnşallah hafta sonuna gecikmeden hükümetimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaştıracağız ve onun görüşlerini de aldıktan sonra sizlerle paylaşacağız” diyen Sucuoğlu, “Pazartesi günü de Meclis açılır ve gerekli prosedür uygulanır” şeklinde konuştu.

UBP GENEL BAŞKANI SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞMELERİNİ MP İLE TAMAMLADI... SUCUOĞLU: “9 OCAK’I HEDEF ALDIK”...

UBP Genel Başkanı Sucuoğlu, erken seçim için en erken 9 Ocak’ın olabileceğini, seçim yasakları sürecindeki icraatların hiçbir partiye menfaat getirmemesi gerektiğini belirtti.

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmaları için başlattığı ziyaretler kapsamında günün son görüşmesini Millet Partisi’nde (MP) parti yetkilileri ve Lefkoşa Bağımsız Milletvekili Bertan Zaroğlu ile gerçekleştirdi.

ZAROĞLU

Zaroğlu, görüşme sonrası basına yapıtığı açıklamada, tüm siyasi partilerin yeni bir iradenin gerekliliği konusunda aynı fikirde olmasının kendisini memnun ettiğini ifade etti. Görüşmede bir an önce parlamentonun yenilenmesi gerektiğini, mevcut parlamentodan uzun süreli bir hükümet çıkmasının mümkün olmadığını ifade ettiklerini kaydeden Zaroğlu, görüşmede hassasiyetlerini de aktardıklarını söyledi.

Mevcut seçim sisteminde karma oy kullanımından yanan çok sayıda oyların bulunduğunu, bunun düzenlenmesi gerektiğini de aktardıklarını belirten Zaroğlu, erken seçim için üzerinde durulan 9 Ocak’ın doğru bir tarih olduğunu söyledi.

Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte bakanlıklarda “Çizginin dışarısına çıkılmaması gerektiğini” ifade eden Zaroğlu, seçim yasaklarının bağlayıcı olmadığı noktalarda ne yapılacağı, siyasi etik konusunu da değerlendirdiklerini, gerekli noktalara gerekli talimatların verileceği konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi.

SUCUOĞLU

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu da “Etik kurallar çok önemli, özellikle seçim yasağının başladığı günden itibaren genel anlamda kurallara uyulması gerektiğini zaten diğer ziyaretlerimizde belirttik. Kimseye 60 günlük süre içerisinde herhangi bir artı menfaat getirmemelidir” dedi.

"9 OCAK’I HEDEF ALDIK"

Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu tüm ziyaretlerinde gördüklerini ifade eden Sucuoğlu, erken seçim için 9 Ocak’ı hedef aldıklarını bunun teknik sıkıntılardan dolayı bir hafta ertelenebileceğini kaydetti.

Sucuoğlu, 9 Ocak’ın erken seçim için mümkün olan “en erken tarih” olduğunu kaydetti.

Sucuoğlu, yarın UBP Meclis Grubu’nun, perşembe günü de hükümet kurma yetkisi için Parti Meclisi’nin toplanacağını söyledi.

PERŞEMBE LİSTEYİ SUNABİLİRİZ

Hafta sonuna kadar yeni hükümetin, Cumhurbaşkanı’na sunulmasını hedeflediklerini kaydeden Sucuoğlu, perşembe gününe kadar bir şeylerin şekillenmesi halinde Cumhurbaşkanı’na Bakanlar Kurulu listesini sunabileceklerini de ifade etti.

Ziyaretlerinde “Genel anlamda olumlu bir tablo” çıktığını söyleyebileceğini kaydeden Sucuoğlu, Zaroğlu ile de ortak paydada görüş birliğinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Sucuoğlu, “Ziyaretlerin tamamında erken seçimin bir an evvel yapılması yönünde tam bir görüş birliği var” dedi.

ERKEN SEÇİM ÖNCESİ MECLİSTEN GEÇİRİLMESİ GEREKEN YASALAR

Faiz Sucuoğlu erken seçim öncesi, Meclis gündemine getirmeyi planladıkları 3 şey bulunduğunu;  bunlardan birinin Meclis komitesinden geçen 4-5 yasa taslağı, Seçim ve Halk Oylaması yasasında karma oy kullanımı ile ilgili bölüm, üçüncüsünün de bütçe olduğunu, ancak seçim  dönemine girileceğinden vekillerin mecliste olmalarında sıkıntı çıkabileceğini söyledi. 

Sucuoğlu, Seçim öncesi üç konunun da sonuçlandırılmasını arzuladıklarını söyledi.

UBP olarak hükümete gelmeleri halinde gündemlerinin en önemli maddesinin ekonomi olacağını ifade eden Sucuoğlu, bunun için ekonomik örgütlerle çalıştaylar düzenlemeyi, kısa ve 9-12 aylık orta vadeli planlar hazırlamayı öngördüklerini kaydetti.

Dünyada tanınmış olmayan ancak gelir sıralamasında en üst sıralarda yaşayan ülkelerin bulunduğunu kaydeden Sucuoğlu, bunların birinin de Tayvan olduğunu söyledi.

Görüşmede UBP' den Parti  Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ve bazı milletvekilleri; Millet Partisi’nden de bazı Parti organlarının başkanları ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri de toplantıya katıldı.

Editör: TE Bilisim