PERU'NUN ESKİ DEVLET BAŞKANI FUJİMORİ'NİN, 6 KÖYLÜNÜN ÖLDÜRÜLMESİYLE İLGİLİ DAVADA YARGILANABİLECEĞİ KARARI ALINDI

Peru'da bir mahkeme, eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin, 1992 yılındaki bir kıyımla bağlantılı olarak yeniden yargılanabileceğine hükmetti.

Mahkeme, geçen sene sağlık sorunları gerekçe gösterilerek serbest bırakılan Fujimori'nin, 1992'de 6 köylünün paramilis bir grup tarafından kaçırılıp işkence edilerek öldürülmesine ilişkin davada yargılanabileceği kararını aldı.

Paramilis grubun üyeleri, emirleri üstlerinden aldıklarını savunmuşlardı. O dönemde emir komuta zincirinin başında Fujimori bulunuyordu.
Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, 25 kişinin ölüm emrini vermek, zimmetine para geçirmek ve rüşvetten suçlu bulunarak 25 yıl hapse mahkum edilen Fujimori'yi geçen aralık ayında affetmişti.

Fujimori'nin affedilmesi üzerine ülkede öğrenciler, sendikacılar ve insan hakları aktivistleri gösteriler düzenlemişti.

Peru'da 1990-2000 yıllarında görev yapan Fujimori, seçim kampanyasında rüşvet aldığının ortaya çıkmasının ardından 2000'de ülkesinden kaçmıştı. Fujimori, 2007'de Şili'de tutuklanarak ülkesine iade edilmişti. Eski Devlet Başkanı, görevdeyken 25 kişinin ölüm emrini vermek, zimmetine para geçirmek ve rüşvetten suçlu bulunarak 25 yıl hapse mahkum edilmişti.

Editör: TE Bilisim