Rum basını gayrı resmî 5+1 konferans tarihinin Nisan’a kaydığı ve büyük olasılıkla ayın ilk yarısında ve muhtemelen Cenevre’de gerçekleştirileceğini haber verirken Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in konferans öncesi yaptığı yoğun kulis faaliyetlerini aktardı.

Rum kaynaklar 5+1 konferans tarihinin netleşmesinin an meselesi olduğunu, büyük ihtimalle 7-8 Nisan’da ve Cenevre’de gerçekleşeceğini değerlendiriyor. Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, New York’ta BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile konferans tarihi beklentisi ile temasta olduğuna işaret edildi.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Judith Garber ile görüştüğü ve Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorunundaki tezlerini aktardığı kaydedilen haberde, Garber’in Kıbrıs sorununun çözümüne ve “iki bölgeli iki toplumlu federasyon zeminindeki BM çerçevesi dışında bir çözüm olamayacağı” tezine destek belirttiği kaydedildi.

Hristodulidis-Garber görüşmesinde ikili ilişkiler ve ABD ile Güney Kıbrıs’ın bölgede ikili işbirliği konuları da ele alındı. Hristodulidis kişisel twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Garber ile görüşmesinde “ikili ilişkilerdeki güçlü dinamiğin korunması, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve pozitif gündem zemininde bölgesel işbirliği ile ilgili konuların” ele alındığını açıkladı.

Hristodulidis Pazartesi günü de Yunan dengi Nikos Dendias ile telefon görüşmesi yaparak Dendias’tan, yeni ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesi ve özellikle ABD’nin bölgede Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile üçlü işbirliğine gösterdiği ilgiyi aktardı.

Editör: TE Bilisim