“SÜREÇ ASLA GEÇMİŞTEKİ GİBİ OLMAZ”

 

 

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bundan sonra ne olacağının belirlenmesi için BM'den bir görevlinin gelip niyet araştırması yapacağını belirterek, eğer müzakere süreci başlatılacaksa asla geçmişteki gibi olmayacağını söyledi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk televizyonlarının ortak canlı yayınında haber editörlerinin konuğu oldu. Kıbrıs Konusuyla ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis, Crans-Montana'da süreç çöker çökmez önerilerini geri çekince kendisinin de BM'den haritayı geri istediğini ve 8 Aralık'ta da aldığını anlattı.

 

Müzakerelerin başladığı 15 Mayıs 2015 öncesinde 11 Mayıs akşamı Ledra Palas'ta dönemin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de yer aldığı yemekte baş başa görüştükleri bölümde Anastasiadis'e, "Herhalde müzakere ederken sen de Akdeniz'de kazı falan yapmazsın, çünkü aksi halde bu iş yarım kalır" dediğini açıklayan Akıncı, Anastasiadis'in böyle bir şey yapmayacağını söylediğini ifade etti.

 

 

Doğal gazla ilgili Rumların, Kıbrıslı Türklerin hakkı olmadığı söylemlerine karşılık Akıncı, "Tanınmadığımız için mi? O zaman yaşamaya da mı hakkımız yok?" diye sordu. Akıncı, "Yeni gelişmeler içinde yeni bir hukuksal yapı kurmak için 50 yıldır müzakereler yürüttük, kuramadık. Kuramadık diye bütün haklarımızı kayıp mı ettik? En büyük hukuksuzluk budur. Dünya bizi tanımıyor ama biz kendimizi tanıyalım ve bilincinde olalım, bunun mücadelesini de verelim” dedi.

 

Gelinen aşamada, Anastasiadis'le çok içten, samimi, yüz yüze görüşme yapmaları gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, "Müzakere anlamında değil ama yüz yüze, bundan sonrası için ne düşünür, ne yapacağımız bunları konuşmamız lazım. Benim ona söyleyeceklerim, sorularımız olacak. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur" dedi.

 

Akıncı, Kıbrıs'ta bulunacak bir çözümden ve varılacak barıştan herkesin kazanacağını vurgulayarak aksi halde kaybedenin sadece Kıbrıslı Türkler de olmayacağını, Rumların da kaybedeceğini ve Doğu Akdeniz'deki ortak zenginliğe sahip olamayacaklarını bilmeleri gerektiğini söyledi.

 

Henüz Anastasiadis’le bir görüşme planlanmadığını, BM'den gelecek görevlinin niyet araştırması yapacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle devam etti;

 

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın yurt dışı girişimleri konusundaki soruya karşılık sürecin çok hızlı geliştiğini, yapılanların bir kısmının kamuoyuna açıklandığını bir kısmının açıklanmadığını, bunun anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi.

 

Özersay'ın kendisini de bilgilendirerek gittiğini ifade eden Akıncı, "İstişare ederek an be an yürüttü. Bu gayretli çalışmaları değersizleştirmeye çalışmamak gerekir. Figüranlık filan lafları doğru yaklaşım değil. Orada yapılanlar sadece bir şirketin elemanlarıyla da sınırlı kalmadı, o kadarını söyleyebilirim. Bu çalışmalara destek olmak lazım köstek değil..." dedi.

 

2020 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağı sorusu da yöneltilen Akıncı, bu soruya karşılık "Daha iki yıl var, 2 yıllık süre sonunda ne olur şimdiden söylemek için çok erken" dedi. "İki yıl siyasette az zaman değil. Şu anda meşgul olduğum konu da o değil. Rum tarafında niyet farklılaşması görürsek Kıbrıs sorununda ciddi gelişmeler yaşanabilir" ifadelerini ekledi.

 

AB çatısı altında 2 devletin de Rum lider Nikos Anastasiadis’e sorulması gerekenler arasında yer aldığını kaydeden Akıncı, Kıbrıs müzakerelerindeki parametrelerin değil ama metodolojinin değişmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Editör: TE Bilisim