“YA DÜZENE GEÇERİZ YA DA...”

Başbakan Tufan Erhürman,basının sorularını da yanıtladı... Vakıflar ile Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından kiralanan mallarla ilgili düzenlemelere kriter getireceklerini açıklayarak, “Ya bu düzene geçeriz ya da tartışmaların içinde boğulur gideriz” dedi.

Başbakan Tufan Erhürman basını bilgilendirme toplantısında soruları da yanıtladı. 

Basın toplantısında ilk olarak yerel seçimler ve seçim yasaklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Başbakan, 

Yerel seçimlerin yasaya göre haziran ayı sonunda olması gerektiğini, ancak haziran sonunun üniversite sınavlarına, bir hafta öncesinin de bayrama denk geldiğini belirterek yasada küçük bir değişikle yerel seçimlerin 1 Temmuz’da ya da Temmuz içinde yapılması söz konusu olabilir. Konuyu yarın Bakanlar Kurulu’nun gündemine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Erhürman, 4 partinin ‘yerel seçimlerde her beldede ittifak yapacağız’ şeklinde çalışması olmadığını, hangi beldede hangi adayın belirleneceği konusunda komiteler düzeyinde toplantılar yapıldığını belirtti.

Komitelerin 3 kez toplantı yaptığını ve görüşlerin olgunlaştığı söyleyen Başbakan, bu hafta başında genel başkanlar ve sekreterler düzeyinde yapılacak toplantıda konunun karara bağlanacağını açıkladı.

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili soru üzerine Başbakan, Merkez Bankası yetkilileri ile görüştüğünü ve iki konuda rapor talep ettiğini söyledi.

Dövizdeki dalgalanmalarla ilgili mücadelenin sınırlı olduğunu ancak geçmiş dönemlerde de bu alanda uygulamalar yapıldığını belirten Tufan Erhürman, “Sınırlı olanaklara rağmen yapılabilecekler var” dedi.

KKTC’de Türk Lirası kullanıldığını ancak kamuoyunda gelirlere göre borçlanma konusunda yeterli algı olmadığını belirten Başbakan, bu konuda farkındalık yaratılmasının önemli olduğunu vurguladı.

KTHY binasının satışı konusundaki soru üzerine Başbakan, bununla ilgili mahkeme kararı olduğunu anımsatarak, “Mahkeme kararı ne diyorsa hükümet onu yapacak” dedi.

Derinya ve Aplıç sınır kapılarıyla ilgili de konuşan Başbakan, bütçenin de onaylanmasıyla hükümetin Türk tarafındaki eksikliklerin giderilmesi için üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Her iki kapının eş zamanlı açılmasıyla ilgili karara işaret eden Erhürman, aynı gün aynı saatte olmasa bile kapıların eş zamanlı açılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Vakıflarla ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan, bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürü İbrahim Benter ile 3 kez görüştüğünü kaydetti. Vakıf mallarının kiralanmasıyla ilgili sözleşmelerin envanterini görmek istediğini, Benter’in bu konuda kendisine birtakım belgeler ulaştırdığını ifade eden Başbakan, “Kiralanma işlemleri mevzuata bağlanmalı. Uygulamaların yönetim değişikçe değişmesini istemiyorum” dedi.

Dome Otel konusunda da konuşan Başbakan, Vakıflar ile Dome Otel arasındaki tartışmanın kamuoyu önünde yapılmasına razı olmadığını, bu tartışmaya ara verilmesini istediğini, tarafları bir araya getirip bu kOnuyu konuşacaklarını söyledi.

Maronitlerle ilgili soru üzerine bu çalışmanın Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı uhdesinde yürütüldüğünü

AB’nin Türkiye ilgili raporunun sorulması üzerine Başbakan, “Türkiye’yi kınıyor bizi göz ardı ediyorlar, bu kabul edilebilir değil. Bu tanınmamızla ilgili de değil. İrademizin oraya yansıması lazım” şeklinde konuştu.

Yenişehir’deki yurt inşası ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan, konuyu parti liderlerinin de olduğu bir toplantıda Maliye Bakanı ile görüştüklerini belirtti.

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin burası için rezerv ayırma işlemi yaptığını anlatan Başbakan, Yenişehir’deki tartışmaların ihale üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Bu konuda savcılıktan görüş beklediklerini dile getiren Başbakan, “Gelen cevaba göre hareket edeceğiz. Hukuki çerçeveye bakacağız” dedi.

 

Editör: TE Bilisim