UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Mecliste Kıbrıs konusunda konuşma yaptı.
Hasipoğlu, “Dönüşümlü başkanlıkla ilgili tartışmalar oldu ama hiçbir dönemde kararlara etkin katılımdan ve BM parametresinden geri adım olmadı. Rum Lider 26 Şubat’ta geri adım attı. 2 gün önce yapılan görüşmede böyle bir manevra oldu. Dönüşümlü başbakanlık dendi. Hep Başkan olacak Rum’un yetkileri ne olacak? Başbakanların yetkisi ne olacak? Bu konuda bir bilgi tarafımıza gelmedi” dedi.
Hasipoğlu, “Rum tarafının geri adımlarına karşılık Cumhurbaşkanlığı ‘Sayın Lute’un görev tanımını tamamlayabileceği olanaklar mümkün görünmüyor’ açıklaması yaptı. Bu kadar önemli bir konu böyle bir açıklamayla geçiştirilemez” şeklinde konuştu.
Rum tarafının federasyonu görüşmediğini belirten Hasipoğlu, “Kıbrıslı Türklere özerklik hakkı veren haklardan söz ediliyor. Rum tarafı madem federasyondan uzaklaştı. Ortaya irade konulmalı. BM’den federasyon sürecinin çöktüğünü ilan etmesini talep etmeliyiz. Bu talepte bulunmazsak süreç sürecek. Oysa uzatmalara oynandığı görüldü, tecrübe edildi” dedi.
Hasipoğlu, Meclisin de bu konuda karar üretmesi gerektiğini belirtti. Hasipoğlu, “Bu müzakere süreci sürdürülebilir değil. Yeni süreçlere olanak sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim