Kıbrıs Genç Tv ekranlarında Mustafa Alkan’ın moderatörlüğünde Er Meydanı Seçim Özel programı büyük ses getirdi.

Programa Cumhurbaşkanı adayları Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman, Serdar Denktaş ve Kudret Özersay stüdyodan Erhan Arıklı da online olarak programda yer aldı. Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ise son dakika gelişen Ankara programı nedeniyle yayına katılamadı.

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, bu toplumun laik demokratik bir yaşam biçimini benimsediğini ve bu yaşam biçimine gelecek tehditlerden son derece tedirgin olduğunu kaydetti.

Akıncı, irade olayı çözülmezse hiçbir sorunun çözülemeyeğini kaydederek , bunların bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının müzakereler dışındaki çalışmalarında tarafsız olması gerektiğini ifade ederek pandemi döneminin en çok işbirliği yapılması gereken dönem olması gerekirken bunun başarılamadığını söyledi.

CTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanının kucaklayıcı olması gerektiğini, tarafsız olmasının anayasada da belirtildiğini belirtti.

Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın müzakereler olmaksızın sınırlılıkların kaldırılması için gaile göstermesinin elzem olduğunu ifade ederek, özellikle seçim sonrası büyük oranda hissedilecek ekonomik sorunlar ile de ilgilenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yönetme becerisinin ortaya konulması gerektiğini söyleyen Erhürman, 19 Ekim’den sonra bir çok konuda çalışma başlatacaklarını, ama bunu hükümetlerle kavga ederek yapmayacaklarını söyledi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, toplumu laiklik ve benzeri konularda endişeye sevk etmenin doğru olmadığını ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının kimsenin baskısı altında kalmadan kendi özgür iradesini ortaya rahatça koyabileceğini belirtti.

Özersay, Cumhurbaşkanının bir çok konuda insiyatif alarak dış temaslar için çaba ortaya koyması gerektiğini kaydederek, spor, sanat ve benzeri adımlarda dış temsiliyetlerde vizyon ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının kullanacağı dil ile toplumu birleştirici bir dil kullanması gerektiğini ve herkesin “Bu benim Cumhurbaşkanımdır” diyebilmesi gerektiğini ifade etti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş, toplumun bütününe bakan bir yapıda olması gerektiğini kaydederek, kendisinin 30 yıllık siyasi geçmişinde kimsenin parti rozetine bakmadığını kaydetti.

Denktaş, bir çok konuda Cumhurbaşkanı’nın hükümet ile birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydederek bu konuda iyi bir diyaloğun şart olduğunu söyledi.

Denktaş, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde saplık,spor, eğitim v.b konularda sıkıntılar çıkmadan önce tespit edilmesi çözümlenebilmesi adına özel temslciler atanacağını ifade etti.

Ülkede bir çok kesimin birbirine küs olduğunu dile getiren Denktaş, yeni bir cumhuriyetten bahsettiklerini bu yeni sistemin gerekirse bir anayasa değişikliği ile toplumun tüm katmanlarının uzlaşı içerisinde hareket etmesinin zaruri olduğunu söyledi.

YDP Cumhurbaşkanı adayı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanına anayasa ile müzakere görevi verilmediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanının anayasal yetkilerinin belirli olduğunu kaydetti.

Taşınmaz Mal Komisyonuna kaynak aktarılması gerektiğini kaydeden Arıklı, bu konuda çok ciddi lobi çalışmaları yapacağını söyledi.

Arıklı, Türkiye ile bozulan ilişkileri yeniden düzeltmek için gayret göstereceğini ve KKTC’nin tanıtılması için çaba göstereceğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim