EROĞLU

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kovid-19 salgını dolayısı ile birlik beraberliğe, toplumsal dayanışmaya her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu kaydetti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu  Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, dini bayramların, milletlerin, halkların bilincini güçlendiren, tazeleyen ve özünde; sevincin, gururun, birlik ve bütünlüğün, kucaklaşmanın olduğu mutlaka genç kuşaklara iyi anlatılması ve aktarılması gereken özel günler olduğunu vurguladı.

“Ramazan Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da dostluğu, kardeşliği pekiştirmeli, dayanışmayı ve yardım etmeyi teşvik etmelidir.” diyen Eroğlu, Kovid-19 salgını dolayısı ile birlik beraberliğe, toplumsal dayanışmaya her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Eroğlu mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Ramazan Bayramı’nı da vesile yaparak varsa dargınlıkları, kırgınlıkları, kızgınlıkları bir tarafa bırakmalı, bir birimizi kucaklayarak bu zor günleri kardeşlik duyguları içinde en az sıkıntı ile atlatmak için çalışmalıyız.

Ben, Anavatan Türkiye’nin desteği ve halkımızın duyarlılığı, çalışkanlığı ile salgın sonrasında çok ciddi ve süratli bir toparlanmaya gideceğimize, ekonomimizi daha ileri taşımak için gereken adımları atacağımıza yürekten inanıyorum.

Moralimizi bozmaya gerek yoktur. Birçok sıkıntımız gibi bu sıkıntı da geride kalacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, İslam aleminin, Türkiye’deki tüm kardeşlerimizin ve siz değerli halkımızın Ramazan Bayramı’nı en içten duygularla kutlar sağlıklı, mutlu nice nice bayramlar dilerim.”

EVREN

 İçişleri Bakanı Kutlu Evren, bu yıl Ramazan Bayramına Doğu Kudüs’te İsrail silahlı kuvvetlerinin Mescid-i Aksa’daki sivillere karşı başlattığı vahşice saldırıların gölgesinde girildiğine dikkat çekerek,   Doğu Kudüs’te yaşanan mezalimin son bulması için dünya kamuoyunun daha fazla sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

Evren Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, insanlık ayıbı olan bu saldırıları kınadı ve  İsrail silahlı güçlerinin Doğu Kudüs’te gerçekleştirdiği saldırılarda yaşamını yitiren insanlara Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

İnsanlığa tarih boyunca acı, hüzün ve gerilemeden başka hiçbir şey getirmeyen savaş ve şiddet olaylarının son bulmasını dileyen Evren, “Dünyanın önceliğinin insanlığın sağlığına kavuşması, yaraların sarılması olmalıdır” dedi.

Evren, gelecek günlerin tüm İslam alemine barış, sağlık ve bereket getirmesini diledi; tüm halkın Ramazan Bayramını en içten dilekleriyle kutladı.

AVCI

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı, İslam aleminin, halkın ve yükseköğretim alanına emek veren tüm çalışan ve öğrencilerin Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Avcı Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Covid-19 salgını sebebiyle zor zamanlar geçirilen bu günlerde, mübarek Ramazan ayının ardından yarın Ramazan Bayramı’nın idrak edileceğini belirtti.

Avcı, “En erken zamanda normal şartlar altında ailelerimiz, yakınlarımız ve sevdiklerimiz ile birlikte gönül rahatlığı içinde kutlayacağımız sağlıklı ve huzurlu bayramların gelmesi dileği ile tüm İslam aleminin, halkımızın ve yükseköğretim alanına emek veren tüm çalışan ve öğrencilerimizin Ramazan Bayramı’nı kutlarım” dedi.

DENİZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Ramazan Bayramı’nın bütün insanlığa huzur, barış ve sağlık getirmesini diledi.

Mesajında, “Sağlıkla ve sevgiyle kucaklaşabileceğimiz bayramlara” diyen Deniz, halkın bayramını kutladı, herkesin sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmesini temenni etti.

Deniz, “Geçirdiğimiz bu zor günlerde, her zaman olduğu gibi bayramda da sosyal mesafe-maske ve hijyen kurallarına uymalı, tedbirimizi asla elden bırakmamalıyız. Sağlıkla ve sevgiyle kucaklaşabileceğimiz nice bayramlar dilerim” ifadelerini kullandı.

ATALAY

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, yarın İslam aleminin iki bayramından biri olan Ramazan Bayramının idrak edileceğini belirterek, fiziksel olarak daha az bir araya gelinip telefon ve sosyal medya araçlarıyla yakınların eskisinden de çok aranmasını istedi.

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, bayram namazının pandemi kuralları gereği toplu ibadet düzeninde değil, seyreltilmiş ibadet düzeninde maske, mesafe, hijyen tedbirleriyle saat 06:25'de kılınacağını belirtti.

“Asırlardır milletimizce ayrı bir heyecanla kutlana gelen dini bayramların kültürümüzde çok özel bir yere sahip olduğunu” dile getiren Atalay şöyle devam etti:

“Anne-babalarımızdan başlayarak Bayram namazından itibaren bayram boyunca aile, akraba ve eş-dostlarımızla bir araya geldiğimiz, ziyaretleşerek sevincimizi paylaştığımız bu günler, aynı zamanda tüm dargınlıklara son verdiğimiz, sevgi ve muhabbetin en üst düzeye çıktığı zamanlardır. Yine özellikle Ramazan bayramının kültürümüzde çocukların dini/kültürel sosyalleşmesindeki özel yerinden dolayı şeker bayramı olarak anılması da ayrı bir güzelliktir. Ayrıca bayramlarımız öksüz ve yetimlerin, hastaların, yaşlıların, kimsesizlerin hatırlandığı ihtiyaçlarının giderildiği, diriler kadar dünyadan göçmüş olanların da dualarla ziyaret edilip anıldığı, ister mahalle, ister köy olsun toplumsal güven ve huzurun zirveye çıktığı vefalı günlerdir.” 

Son iki bayramda tüm dünyayla birlikte yaşanılan Covid-19 kaynaklı pandemi nedeniyle geleneğe yerleşmiş olan çok sevilen bazı alışkanlıkların terk edilmek zorunda kalındığını dile getiren Atalay şunları ifade etti:

“Geleneğimizde yer alan yukarıda zikrettiğimiz yardımlaşma, dayanışma, destek verebileceğimiz kesimleri görüp hatırlama ile bayram sevinç ve neşemizi yeni normale uyarlayarak sürdürelim. Fiziksel olarak daha az bir araya gelip telefon ve sosyal medya araçlarıyla yakınlarımızı eskisinden de çok arayıp soralım. İhtiyaç sahibi diğer canlıları da gözeterek bayramımızı yine sevincin, neşenin ve huzurun yaşandığı zamanlar olarak yaşamak bizlerin elinde, gerçekleştirelim. Sağlık Üst Kurulunun uyulmasını tavsiye ettiği pandemide nasıl davranılması gerektiğine dair kurallara uymanın sadece sağlık açısından değil, dini bakımdan da gerekli olduğunu hatırlayalım. Sevdiklerimizin ve diğer insanların hayatını tehlikeye atmanın sadece üzüntü değil, aynı zamanda kul hakkı olduğunu unutmayalım.” 

Başta yakın coğrafya, Ortadoğu'da ve Myammar'da, Doğu Türkistan'da Müslümanlar’ın ciddi acılar yaşamakta, onların yaşadıkları acıların yürekleri dağladığını belirten Atalay, “Kıbrıs Türkünün toplumsal hafızasında maalesef yakın geçmişte ülkemizde yaşanan benzer acılar halen tazedir.  Bizler,  hangi inanç, etnisite ya da coğrafyadan olursa olsun, temel hak ve hürriyetleri ellerinden alınmış, acı çeken, zulüm gören bütün mazlumlara dua edelim, ama özellikle fiili olarak elimizden gelen her türlü imkanla onların yanında olalım. Kendisini ne ve kim olarak tanımlarsa tanımlasın zalimlerin karşısında olmanın inancımızın emri olduğunu hatırlayalım. Tüm dünya mazlumlarının üzerimizde hakları olduğunu unutmayalım, bayramın onlara da hakkıyla gelmesi için çabalayalım.” ifadelerini kullandı.

Atalay, halkın Ramazan Bayramını tebrik ederek, Ramazan Bayramı’nın millete, İslam âlemine, bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini diledi.

Atalay ayrıca şu hatırlatmaları yaptı: 

“Ülkemizde bu sene fitre miktarı 40 TL'dir. Ailede her birey için ve Bayram Namazından önce verilmelidir; Bayram Namazı KKTC genelinde saat 06:25’de kılınacaktır; Güney Kıbrıs’ta Bayram Namazı Saatleri: yarın Larnaka-Hala Sultan Tekkesi saat 06:25’de, Baf Camii’nde 06:30’da, Lefkoşa- Bayraktar Camii’nde saat 07:00’da, Limasol- Köprülü Camii’nde saat 07:00’da, Larnaka- Camii Kebir’de saat 07:00’da, Dali Camii’nde 07:00’da kılınacak.”

ÖZÇINAR

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Covid-19 ile mücadelenin sürdüğüne dikkat çekerek, bayramda, çekirdek aile ile bir araya gelip, mümkün olduğunca az sayıda insanla görüşmenin daha uygun olacağını belirtti.

Özçınar Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Küslükleri sona erdiren, saygı ve sevgimizi büyüklerimize hissettirmek, aile ve toplumsal bağlarımızın daha da güçlenmesi için en iyi fırsatlardan biri olan bir Ramazan Bayramı’na daha erişmenin mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz” dedi.

Bu yıl da geleneklerin daha çok teknolojinin sağladığı imkanlarla canlı tutulmaya çalışılacağını belirten Özçınar, Covid-19 pandemisi ile mücadelenin sürdüğünü unutmadan, aile ve sevdiklerimizi korumak için dikkatli ve tedbirli olmak gerektiğini hatırlattı.

Süreçten dolayı çekirdek aile ile bir araya gelip, mümkün olduğunca az sayıda insanla görüşmenin daha uygun olacağını vurgulayan Özçınar, halkın ve tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlayarak, sağlıklı, nice mutlu ve huzurlu bayramlar diledi.

ÖZYİĞİT

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk halkı ile tüm İslam dünyasının Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Özyiğit, Bayram dolayısıyla yayımladığı mesajda, barış ve huzurun egemen olduğu sağlıklı, mutlu, huzur dolu bir gelecek diledi.

Dünyayla birlikte ülkede de etkili olan pandemi nedeniyle olağandışı bir dönem yaşandığını, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bayramın bu yıl da böylesi bir atmosfer içinde karşılandığını belirten Özyiğit, halka “bayram süresince de tedbiri elden bırakmayarak, önlemlere uyarak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyun” çağrısında bulundu.

Pandemi nedeniyle sağlığın yanı sıra ekonomik anlamda da çok zor bir dönemden geçildiğini, binlerce işyeri kapanırken on binlerce kişinin işsiz kaldığını, halkın büyük çoğunluğunun mağduriyet yaşadığını belirten Özyiğit, önlem alması gereken hükümetin ise çare üretmek bir yana aldığı ve almadığı kararlarla krizi daha da derinleştirdiğini savundu.

Atamalara verilen önemin yarısının bile sorunların çözümüne ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine verilmediğini, yaklaşık bir yıldır ekonomik anlamda zorluklarla boğuşan toplumun kaderine terk edildiğini ileri süren Özyiğit, toplumun önemli bir kesiminin bayramı buruk karşıladığını ifade etti.

Kötü yönetime ve pandemi döneminin olumsuzluklarına rağmen, TDP olarak her platformda Kıbrıs Türk halkının refahı ve mutluluğu için daha iyi bir gelecek için mücadeleye ısrarla devam edeceklerini belirten Özyiğit, amaçlarının Kıbrıs Türk halkına aydınlık yarınlar hazırlamak ve daha yaşanabilir bir düzen kurmak olduğunu dile getirdi.

İçinde bulunulan zor şartlara rağmen vatandaşların sağlık, huzur ve güven içinde bir bayram geçirmesini dileyen Özyiğit, “Kıbrıs Türk Halkı’nın Bayramını en içten dileklerimle kutlar, sağlık ve huzur dolu bir gelecek dilerim” dedi.

DİN GÖR SEN

KKTC Din Görevlileri Sendikası (Din-Gör-Sen) tüm Türk  milletinin, vatandaşlarının, soydaşlarının ve İslâm aleminin Ramazan  Bayramı’nı kutladı; bayramın insanlığa huzur getirmesini; savaş, kan ve gözyaşının durmasına vesile olmasını diledi.

Din--Gör-Sen Başkanı  Süleyman Çakır, Ramazan Bayramı nedeniyle mesaj yayımlayarak bayramların karşılıklı sevgi ve saygının teyit edildiği, kişiler arası iletişimde nezaketin had safhaya çıktığı, kederlerin paylaşılarak hafifletildiği  coşku ve sevinç günleri olduğunu kaydetti.

“Ramazan Bayramı sabahına, patlayan silahların, bombaların gölgesinde kan ve gözyaşı içerisinde giren milyonlarca insan var.  Ezilen, canına, namusuna, malına kastedilen milyonların olduğunu bilmek geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da içimizde burukluğa sebep olmakta, bayram sevincini yaşamamıza engel olmaktadır” diyen Çakır, bu manzara karşısında hem İslami hem de insani yükümlülüklerini  yerine getirememenin ağırlığı altında bocaladıklarını acı  içinde olduklarını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, pandemi nedeniyle buruk bir bayram kutlanacak olsa da bayramların, insanlar arasında birlik ve beraberlik bağlarının, maneviyatın daha da güçlendiği, yardımlaşmanın, dayanışmanın artmasına katkı sağlayan zamanlar olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, bayramların zor dönemde herkesin birbirine destek olması için büyük fırsat yarattığını kaydetti. 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, yarın başlayacak Ramazan Bayramı’nın geçtiğimiz yıl olduğu gibi Covid-19 salgının gölgesinde, kısıtlı bir çevrede kutlanacağını belirtti.

Çavuşoğlu mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bayramlar dargınlıkların unutulması, anlaşmazlıkların bir kenar konması ve farklılıklara rağmen bir olarak, içinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde herkesin birbirine destek olması için büyük bir fırsattır. 

Bu duygu ve düşüncelerle, üreticilerimizin ve tüm vatandaşlarımızın Ramazan bayramlarını içtenlikle kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir bayram geçirilmesini dilerim.”

İŞAD

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD), halkın Ramazan Bayramı’nı kutladı.

İŞAD yayımladığı bayram mesajında, toplumsal dayanışmanın, kardeşliğin, barış ve huzurun egemen olduğu bayramların, zor günleri bir nebze de olsa unutturduğunu ve umudu yeşerttiğini kaydetti.

İŞAD şöyle devam etti:

“Toplumca yaşadığımız acılarımızın, kırgınlıklarımızın ve düşmanlıklarımızın son bulması için hepimize bir nebze de olsa umut vermektedir. Ancak bu Ramazan Bayramı’nı buruk bir şekilde idrak ediyor; dünyamızı ve ülkemizi esir alan coronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında  sevdiklerimizle sınırlı ve ihtiyatlı olarak görüşme yapmamız gerekmektedir. Ancak şunu da çok iyi biliyoruz ki; birlik ve beraberlik içerisinde, hijyen ve sosyal mesafe kuralları konularındaki hassasiyetimizi esnetmeden sağlıklı ve güzel günlere kavuşacağımıza umudumuz tamdır.

Bayramlar; aynı zamanda, kırılan kalplerin onarılması, yapılan hataların affedilmesi, hayatımızda daha çok barış, daha çok dayanışma ve kardeşlik duygusuna yer vermemiz gerektiği konusunda bir kez daha düşünmemiz için önemli fırsatlardır.”

KAMU SEN

Kamu Görevlileri Sendikası (Kamusen) Genel Başkanı Metin Atan, tüm vatandaşların Ramazan bayramını kutlayarak, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir bayram geçirilmesini temenni etti.

Atan Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, salgın nedeniyle buruk bir bayram kutlanacak olsa da bayramların, insanlar arasında birlik ve beraberlik bağlarının, yardımlaşmanın, dayanışmanın artmasına katkı sağlayan zamanlar olduğunu söyledi.

“Bayramlar, dargınlıkların, anlaşmazlıkların bir kenara konulup, içinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde herkesin birbirine destek olması için büyük bir fırsattır” diyen Atan, tüm vatandaşların Ramazan bayramını kutlayarak, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir bayram geçirilmesini temenni etti.

YYK

 Yayın Yüksek Kurulu (YYK) Başkanı Feyzi Hansel, kurul üyeleri adına halkın Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Hansel, yayımladığı bayram mesajında, ülkede radyo ve televizyon yayıncılığı yapmanın zorluklarına da işaret ederek, radyo ve televizyon yayıncılarının yasal ve etik sorumluluklarına değindi.

Program sunucularının haber ve yorumları ya da gündemle ilgili değerlendirmelerini aktarırken kullanacakları üslubu çok doğru seçmeleri gerektiğini ifade eden Hansel, “Bu üslup halkı gerçeklerden uzaklaştırmamalı, kutuplaştırmamalıdır” dedi.

YYK Başkanı Hansel, reklam piyasasının “yok” denecek kadar küçük olduğunu ifade ederek, milli varoluş mücadelesinin “olmazsa olmaz” unsurlarından olan yerel medya ve radyo, televizyonların ticaret dünyasında varlık gösteren aktörlerin desteğine muhtaç olduğunu ifade etti ve iş insanlarına radyo ve televizyonları verecekleri reklamlarla desteklemesi çağrısında bulundu.

YYK Başkanı Hansel, bayram süresince çalışmaya devam edecek emekçiler ile halkın bayramını kutladı.

DİN GÖREVLİLERİ DERNEĞİ

KKTC Din Görevlileri Derneği Başkanı Gökhan İnik, Ramazan Bayramı mesajında, bayramın coşkusunu, daha sağlıklı bayramlarda buluşabilmek için evlerde yaşamaya gayret gösterilmesi çağrısında bulundu.
İnik mesajında “Bütün Müslümanların hasretle beklediği, yenilendiği, iç dünyasını tazelediği rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan Ramazanı nihayetlendirerek bir bayrama kavuşmanın sevincini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
İnik, “Bizleri bir bayrama daha eriştirdiği için yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Müminler için manevi bir eğitim ayı olan Ramazan ayı, Müslümanların hayatına her yönden huzur, bereket ve yardımlaşma ruhunu bizlere hatırlatan mübarek bir aydı. Bu mübarek ayda elde ettiğimiz kazanımları Ramazan ayından sonrada hayatımıza aktarmalıyız” dedi.
Bayramların kardeşlik ve hoşgörü ruhunu yeniden tesis etme gibi önemli bir role sahip olduğuna işaret eden İnik şöyle devam etti:
“Bu vesile ile Bayramlar sevinçlerimizi ve mutluluklarımızı kucaklaşarak paylaşmak olsa da, içerisinden geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte Covit-19 pandemi hastalığının yayılmaması adına bu bayramda bayramlaşmalarımıza özellikle dikkat etmemiz büyük önem arz etmektedir. Bayramın coşkusunu daha sağlıklı bayramlarda buluşabilmek için evlerimizde yaşamaya gayret edelim. İslam dininin temel gayelerinden bir tanesi de canı korumaktır. Bu vesile ile bayram sabahı camilerimizde bir araya gelen, aynı iman ve heyecanı taşıyan halkımızın kendileri ve etrafındakilerinin sağlığı için varsa kendilerine özel olan seccadelerini getirmeleri, camilerimizde uygulanacak tedbirlere riayet etmeleri, toplumsal sağlığımız açsından oldukça ehemmiyetlidir. Bu bayram tüm dünyada acı çeken, zulme uğrayan, yerlerinden ve yurtlarından koparılan mazlumlar için son bayram olsun. Dünyaya ve tüm insanlığa barışın, adaletin hakim olduğu bir bayram olsun. Bu duygu ve düşünceler ile tüm halkımızın Ramazan Bayramı`nı en içten dileklerimle tebrik ederken, dargınlıkların son bulduğu, sıkıntı ve kederlerimizden arındığımız, ihtiyaç sahiplerine ellerimizin her zamankinden daha şevkle uzandığı, sağlık ve afiyet içerisinde güzel günlere vesile olmasını, sevdiklerimizle birlikte nice bayramlara erişmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum”

Editör: TE Bilisim