Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası’nın ev sahipliğinde, Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu’nun (WFDFI) himayelerinde geçtiğimiz günlerde ülkemizde gerçekleşen Uluslararası CEO Forum 2018 büyük başarı ile tamamlandı.

Kalkınma Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, bu yılki teması “Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi” olan Uluslararası CEO Forum 2018’e 40 ülkeden yaklaşık 110 CEO ve Genel Müdür seviyesinde katılım gerçekleşti.
Kalkınma finans kurumları üst düzey yöneticileri ve hissedarları arasında daha yakın ilişkilerin sağlanarak işbirliğinin artırılması, kalkınma finansmanı alanına uygulanmış başarılı çalışma örneklerinin paylaşılması ve bilgi edinilmesi ile kalkınma finans kuruluşlarının diğer ülkelerdeki finans ve yatırım olanakları ile ilgili bağlantı ağının geliştirilmesi hedefiyle gerçekleşen organizasyon KKTC Kalkınma Bankası’nın 25. Kuruluş Yıldönümü’nde önemli bir kilometre taşı oldu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Ekonomi Enerji Bakanı Özdil Nami’nin de açılışına katıldığı CEO Forum 2018’e kurumsal olarak Asya Pasifik Bölgesi Finans Kurumları Birliği (ADFIAP), Afrika Finans Kuruluşları Birliği (AADFI) ileIslam Kalkınma Bankası’na Üye Ülkelerin Ulusal Kalkınma ve Finans Kurumları Birliği (ADFIMI) de en üst düzeyde katılım gösterdi.

Ülkemizde 60 civarında uzman ve bürokratın da hazır bulunduğu CEO Forum 2018’in iki gün süren Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi temalı panel ve konuşmalarda, Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde Yeşil Üretim, Yenilenebilir Enerji, Su ve Atık YönetimSistemleri, Yeşil Binalar ve Makul Fiyatlı Konutlar, Sürdürülebilirliği İşe Yarar Kılmak, Sürdürülebilir Tarım ve Yeşil Yatırım Bankacılığı gibi konular uluslararası uzmanlar tarafındaniki gün boyunca ele alındı.

Uluslararası CEO Forum 2018 etkinliği kapsamında, 24 Ekim 2018 akşamı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın uluslararası keman sanatçısı Soyoung Yoon’un katılımı ile verdiği kapanış konseri büyük beğeni topladı.

CEO Forum’un tamamlanmasının ardından katılımcılar, düzenlenen tur vesilesi ile ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetme imkanı da buldu.
Asya Pasifik Bölgesi Finans Kurumları Birliği (ADFIAP)Genel Sekreteri Octavio Peralta organizasyona ilişkin verdiği demeçte;
“Uluslararası CEO Forum 2018’in büyük başarı ile gerçekleştiğini söylemekten memnuniyet duyarım” diyerek mükemmel ev sahipliği ve misafirperverliği nedeni ile KKTC Kalkınma Bankası’nı kutladı. Forumda sürdürülebilirlik, işbirliği ve yardımlaşma konularında konuştuklarını ve sürdürülebilir kalkınmanın temelinde bu unsurların yattığını, kalkınma bankacılığının da buna hizmet ettiğini belirten Peralta, organizasyon vesilesi ile bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek KKTC Kalkınma Bankası’nın 25. Yıldönümünü de şu sözlerle kutladı: “KKTC Kalkınma Bankası’na ülkenizin kalkınmasına katkı sağlayacağı nice 25 yıllar dilerim. Sekiz yıl önce de ülkenize gelmiştim ve yaşanan gelişimi şimdi kendi gözlerimle de görebiliyorum. Ülkenizin gelecekteki kalkınmasında da KKTC Kalkınma Bankası’nın önemli bir rol üstlenmeye devam edeceğine inanıyorum”.

Afrika Finans Kuruluşları Birliği (AADFI) Başkan Vekili Thabo Thamane ülkeye girişlerinden itibaren her şeyin sorunsuz gerçekleştiğini, ülkenin çok huzurlu ve güvenli olduğunu belirterek kendi ülkesinin aksine korumalardan, güvenlik güçlerinden bağımsız bir şekilde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sıcak ilgisinden çok etkilendiğini söyledi. Forum sırasındaki sunumlardan da KKTC Kalkınma Bankası’nın ülkeye dair yaptığı katkıları görmekten çok mutlu olduğunu dile getiren Thamane, KKTC Kalkınma Bankası’nın ülkeye katkı sağlamaya, ülke için çalışmaya devam etmesini diledi.

AADFIGenel Sekreteri Joseph Amihere ise KKTC Kalkınma Bankası’na ev sahipliğinden ötürü minnettarlığını belirterek organizasyonun çok vizyoner bir ilişki tahsisine vesile olduğunu söyledi. Forumda çok iyi konuşmacıların olduğunu ve birçok ülkenin kalkınma planlamasında hayati önemde olan kalkınma finansmanı konusuna da yoğunlaşıldığını dile getiren Amihere profesyonelce ve titizlikle gerçekleştirilen organizasyondan ülkeye dair çok güzel anılarla ayrılacaklarını belirtti. Amihere son olarak KKTC Kalkınma Bankası’nın 25. Yıldönümü’nü kutladı.

Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Örgütü Almanya CEO’su Arshad Rab ise, KKTC’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: “Umarım ki her birimiz ülkemize geri döndüğümüzde bu zamana kadar yaptıklarımızdan daha iyisini yapma gayretinde olacağız. KKTC Kalkınma Bankası’nın da KKTC’nin gelecekteki kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğini düşünüyor ve bu başarılı organizasyonun yanı sıra 25. Yıldönümü nedeni ile de KKTC Kalkınma Bankası yönetimini gönülden kutluyorum”.

KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Besim, Uluslararası CEO Forum 2018’in ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Uluslararası nitelikte ve KKTC için çok önemli olan bu etkinliği başarı ile tamamladığımızı düşünüyoruz. Tüm katılımcılar, CEO’lar, yöneticiler, direktörler bizlere olumlu geri dönüş yaptılar. İki gün boyunca çok çalıştık, çok şeyler öğrendik. İyi network ve ilişkiler kurmak için adım attık. 40 ülkeden 100’ü aşkın katılımcı aramızda idi. Dolayısı ile biz çok şey öğrendik, çok iyi ilişkiler kurduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası’nı daha ileriye götürmek için yeni adımlar attık. Bu ilişkilerimizi devam ettireceğiz, bu tür etkinliklere katılmaya ve bu tür etkinlikleri Kıbrıs’ta düzenlemeye devam edeceğiz. Bu bağlamda Kalkınma Bankası personeline çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten çok çalıştılar ve çok başarılı bir organizasyon oldu. Biliyorsunuz KKTC Kalkınma Bankası da 25. Yılını kutluyor. Kalkınma Bankası ülkemizde özellikle turizm, sanayi ve son zamanlarda da yüksek öğretim olmak üzere birçok alanda büyük yatırımları fonlayan, uygun şartlarda finansman sağlayan bir bankadır. 25 yıldır bu hizmeti yerine getirmeye çalışıyor. Bizler KKTC Kalkınma Bankası’nın ekonomide daha aktif bir rol almasını, finans sektöründe normal ticari bankaların yapamadıklarını üstlenerek daha fazla katkı koymasını istiyoruz. Bu bağlamda işte bu tür organizasyonlardan öğrendiklerimizle, dış dünya ile kuracağımız ilişkilerle Kalkınma Bankasını daha nice başarılı 25 yıllara götürmek istiyoruz. Bunun için gücümüz yettiğince, aklımız kestiğince uğraşmaya devam edeceğiz”.

KKTC Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutcu ise KKTC Kalkınma Bankası’nın dışa açılmasında önemli adımlar attıklarını, bu organizasyonun da bunun güzel bir örneği olduğunu belirterek kurumu ileriye taşıyacak nitelikte kurumsal kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Söz konusu organizasyonun gerek Kalkınma Bankası, gerekse ülkemiz için tanıtım ve dış bağlantılar anlamında çok değerli olduğunun altını çizen Barutcu, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın Uluslararası CEO Forum’da tanıtım masaları ile yer aldıklarını ve bu vesile ile potansiyel işbirliklerine zemin hazırlandığını görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

KKTC Kalkınma Bankası ev sahipliğinde, Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu’nun (WFDFI) himayelerinde gerçekleşenorganizasyona Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TC Büyükelçiliği KEİ Ofisi, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası da katkı koymuştur.

Editör: TE Bilisim