İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Hüdaverdi, sosyal medya hesabından, sorulara karşı akıl karışıklığı yaşayandığını söyliyerek bu kez kendi de bir çok soruya meslektaşları ile birlikte yanıt aradı. Özellikle, "mademki hızlı testte pozitif vaka çıkar ve PCR’ da negatif çıkar neden hızlı test yapıyoruz?" diye sordu.

Lütfen OKUYUN ve PAYLAŞIN!!

Sesimiz olun...

ŞİMDİ SORUYORUZ;

1)Hızlı testlerde pozitif çıkanların sonrasında tek PCR testi ile negatif çıkmaları üzerine bir müddet izole edilmeyip sokağa salınmaları doğru bir yaklaşım mı?

2) Bu kişilerin herhangi birinde semptom var mıydı? Varsaydı ne gün semptomlar başladı? varsaydı veya yok iseydi KESİN olarak minimum 2 negatif PCR sonucunda ancak doğru karar verilebilirdi.
PCR testi , virusun vucuda girmesi ile (klinik bulgu olduğu zaman dahil)3-4-5-6-7. Günlerde %80-90 pozitiflik sonuç verdiğini ve 8. Günden sonra bu testin duyarlılığında düşüşe geçtiğini biliyoruz ve kişi eğer geçirmiş ise %55-60 oranında pozitif sonuç verdiğini biliyoruz.

En doğru test metodu hem seroloji test sonuçları (ELISA, Hızlı test…), hem RT-PCR sonuçları, hem hızlı CT hem de klinik değerlendirme ile olur. Şüpheli çıkan bu kişilerin değelendirilmeleri böyle mi yapıldı yoksa tek bir PCR sonucu ile hiç düşünmeden sokağa mı salındılar?

3) Çıkan hızlı test sonuçları IgG pozitif miydi? IgM mi? Her ikisi de mi? IgM ise daha tehlikeli, çünkü şu an hasta olabilirler! Bu sonuç en az 2 PCR testi ile test edildi mi? hayır!!!!
O zaman emin olamayız.

4) Hızlı testlerde Eğer sadece IgG pozitif çıkmış ise bu yine kötü! neden? çünkü hızlı testlerde IgG doğruluğu özellikle hastalığı aldıktan birkaç hafta sonra%98 üzerindedir! yani muhtemelen ÇOK DOĞRUDUR! Peki öyle çıkmışsa, bu insanların aileleri tarandı mı?

5) Eğer birden fazla PCR yapabilme durumumuz yoksa, güvenli yolu seçip şüpheli kişileri sıkı takip edip, ailelerini tarayıp mümkünse birkaç gün daha izolasyonda tutsak birşey kaybeder miyiz, kazanır mıyız?

Sorulara karşı akıl karışıklığı yaşayanlar;

Covid nedeniyle entübe veya yeni veya ağır hasta yok çok şükür????

NEDEN?

Toplum olarak çok bilinçlendik ve korunduk.
Covide bağlı enfekte olan birçok kişi sağlıklı ve genç bireyler ki asemptomatik seyreder.
İzolasyonu sağladık ve korunduk????

Ve son sorum!!!!!

Mademki HIZLI TESTTE pozitif vaka çıkar ve PCR’ da negatif çıkar NEDEN HIZLI TEST yapıyoruz?

Eliz Konat Senol
Dr. Özcan Hüdaverdi
Dr. Erden Asardag
Dr. Bülent Dizdarlı
Dr. Erol Uçaner
Dr. Necmi Ba
yraktar

Editör: TE Bilisim