Eski Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Emir Ersoy, kurulduğu yıllarda imkansızlıklardan dolayı emekleyen Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) dev adımlarla ilerleyerek bugünlere geldiğini vurguladı; TAK’ta “dedikodu değil doğru dürüst, düzgün” habercilik yapıldığına işaret etti.

TAK’ın hem kamuoyunu bilgilendirme hem de kamu yayıncılığı noktasında elzem olduğuna işaret eden Ersoy, “Ülkede değeri hiç azalmayacak iki kurum varsa bunlardan biri TAK, diğeri de BRT’dir. TAK ve BRT bazı yayın kuruluşlarının yaptığı gibi kişiye göre haber yapmaz, kamu yararı için ölçerek tartarak yapar.” diye konuştu.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Atatürk’ün Anadolu Ajansı’nı kurmasını örnek almasıyla, Kıbrıs Türk halkının verdiği var oluş mücadelesini dünyaya anlatmak amacıyla 21 Aralık 1973 yılında kurulan Türk Ajansı Kıbrıs, 50 yaşında…

Kuruma 15 yılı muhabirlik olmak üzere 36 yıldan fazla hizmet veren,  Ersoy “ömrüm geçti” dediği TAK’ın göreve başladığı yıllardaki halini, ajanstaki anılarını ve TAK’ın önemini, TAK muhabirine anlattı.

Ersoy, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Atatürk’ün milli mücadele dolayısıyla Anadolu Ajansı’nı kurmasını örnek alarak Kıbrıs Türkü’nün sesini dünyaya duyurmak için böyle bir haber ajansına ihtiyaç olduğu düşüncesinden yola çıktığını ve bunun TAK’ın kurulmasına vesile olduğunu kaydetti.

-“Rauf Bey ileri görüşlülüğün bir örneğini yaratmıştır”

Denktaş’ın hayatta olduğu süre boyunca görevde olmadığı zamanlarda bile TAK’a her zaman sahip çıktığını, herhangi bir sorunu varsa giderilmesi için de desteğini verdiğini dile getiren Ersoy, ajansın misyonunu, “Rauf Bey, ileri görüşlülüğün bir örneğini göstermiştir ve bütün dünyada mücadele veren halkların böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu görmüştür. TAK hem verilen mücadeleyi yansıtmış, hem de bu ülkede yaşananları kayda geçirerek tarihe mal olmasını sağlamıştır. Yabancı basın kuruluşları Kıbrıs Türkü’nün verdiği mücadeleyi yeterince yansıtmaz, onlar ülkelerinin politikaları gereği Kıbrıs Türkü’nün yaşadığı sıkıntıları gerektiği gibi dile getirmezlerdi” sözleriyle aktardı.

İlk zamanlardaki imkansızlıklardan dolayı TAK’ın bir emekleme süreci geçirdiğini ancak daha sonra hem personel hem de teknik araç gereç açısından geliştiğini, dev adımlarla ilerleyerek bugünlere geldiğini vurgulayan Ersoy, kurumun gücünü 2003 yılında 15 personelin işe alınmasıyla artırdığını kaydetti. Ersoy, 2003 öncesinde 6 muhabir 7 yönetim kurulu üyesi bulunmasından dolayı TAK’ın eleştirildiğini belirtti. Ersoy TAK’ın dış bağlantılar kurduğunu da anlattı:

“Düşünün Reuters’e AFP’ye, İRNA’ya haber geçerdik ve Reuters’den  haber servisi alırdık. AA zaten bizim kardeş kuruluşumuz, bize her dönem katkı ve destek oldu. Benim görev yaptığım süre içerisinde birçok uluslararası toplantıya AA’nın misafiri olarak katıldık. İstanbul’da dünya haber ajansları toplantısına da gittiğimizi hatırlıyorum. Türk Dünyası Devletleri Haber Ajansları Birliği’nin hem başkan yardımcılığı hem da başkanlığını TAK uzun yıllar boyunca yürüttü. Buralarda da Kıbrıs Türkü’nün mücadelesini anlatma şansı bulduk.”

-Ersoy’un TAK’a giriş süreci…

21 Aralık 1973 yılında kurulan TAK’a giriş sürecinin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın köylerini ziyareti ve ona basın yayın bölümünden mezun olup işsiz olduğunu söylemesiyle başladığını anlatan Ersoy, Denktaş’ın kendisini TAK Müdürü Arif Sait Terzioğlu’na gönderdiğini ve Terzioğlu’nun onu test etmesinin ardından 1973 yılında gayriresmi olarak yol parası karşılığında kurumda çalışmaya başladığını söyledi.

1974 yılında ise TAK’a resmi olarak ataması yapılan Ersoy’un 21 yıl müdürlük 15 yıl ise muhabirlik yaptığı TAK serüveni, böylelikle başlamış oldu.

TAK’ın kuruluşu olarak ilk resmi bültenini yayımladığı 21 Aralık 1973’ün telaffuz edildiğini fakat ondan önce de haberler yapıldığını anlatan Ersoy, başlarda kendisinin de aralarında bulunduğu 3 muhabir, 1 sekreter bir de TAK Müdürü Arif Sait Terzioğlu’nun ajansta çalıştığını söyledi.

TAK’ın, Selen Oto Park’ın girişinde bulunan bir binanın üst katında olduğunu kaydeden Ersoy, daha sonraki dönemde münhal ilan edilerek yeni kişilerin işe alımının yapıldığını ifade etti.

Ersoy çalışma şekillerini “Haberlerimizi gelir yazardık, haberlerimizi Sait Bey görürdü, sonra haberler stensile geçilir ve teksir makinesiyle çoğaltılır bülten yapılırdı. O günkü şartlarda 3 tane günlük gazete varsaydı, bir de BRT, hepsi yakındı, yürüyerek onlara bülteni götürürdük” diye anlattı.

-“Bir daktilo ve bir bisikletten bugünlere…”

Ersoy, TAK’taki ilk yıllarını ve koşullarını şöyle anlattı:

“Bugünkü imkanların onda biri yoktu, böyle bir kuruma ihtiyaç vardı ama bunun için bir altyapı, bir bütçe, bir düzenleme ön görülmediydi. Bir daktilomuz vardı, onu da bir kurum verdiydi. Başka desteklerle yürüdük. Ulaşım imkanımız yoktu. Haber bültenlerini tümü yakın olan BRT, Halkın Sesi, Bozkurt, Zaman Gazetesi’ne yürüyerek dağıtırdık. Göreve gittiğimiz, Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve bakanlıklar da yakındı, yürürdük. Başka bir etkinlik varsa onu düzenleyenler muhabiri de götürürdü. Ben mesela geçmişte Tarım Bakanı olan İrsen Küçük’le çok köy gezdim… İmkanlar azdı ama haber yazmak aynı bilgi ve beceriyi gerektirirdi.  Örneğin, Meclis toplantılarını takip ederdik, daha Meclis devam ederken gider haberini yazar geri Meclise gidip dağıtırdık ki bizim ne kadar hızlı çalıştığımız görsünler... Daha sonra nerden aldığımızı hatırlamadığım bir bisikletimiz oldu, haberlere ona biner giderdik.”

-Bisikletle tek yola girince…

Emir Ersoy, bir gece arayıp bir muhabir isteyen Denktaş’la görüşmek için Cumhurbaşkanlığı sarayına giderken bisikletle tek yola girdiğinden trafik cezası aldığını ve Müdürleri Sait Terzioğlu’nun onca dil dökmesine rağmen bu cezayı ödemek durumunda kaldıklarını da unutamadığı bir anı olarak anlattı.

-“TAK kurulduğunda 10 seviyesindeyseydi şimdi 100’e çıktı”

TAK’ın kurulduğu yıllardan bu yana gelişimini de değerlendiren eski TAK Müdürü Ersoy, “Kurulduğu dönemde 10 seviyesindeyseydi, daha sonra 100’e çıktı demek zorundayım; biz o kadar sene burada armut toplamadık. Terzioğlu ve Kemal Aşık’tan sonra benim, Perihan Aziz ve Hasan Canpolat’ın da aralarında bulunduğu ekip, kurumu 2010 yılına kadar personelin yetişmesi ve haber kalite açısından zirveye taşıdı. İşe alınırken zaten nitelikli olan muhabirler en iyi şekilde yetiştirilerek, ülkenin en donanımlı muhabirleri olarak çalıştı” diye konuştu.

Sosyal medya haberciliğinin yaygınlaştığı son dönemde de TAK’ın öneminin azalmadığını, aynı öneme ve etkinliğe sahip olduğunu, tüm basını beslediğini vurgulayan Ersoy, “TAK kuruldu kurulalı meslektaşlarımız zaman zaman ‘bu kuruma ihtiyaç yoktur’ şeklinde yorum yaptılar ve kurumu hep eleştirdiler. Ama gerçek şu ki TAK muhabiri gelmeden görev başlamazdı, hâlâ da öyle. Haberi okumadan, TAK’ın zaman zaman haberlerinde yaptığı yanlışları dahi olduğu gibi kullanıyorlar. Ancak elbette TAK’ın da günün koşullarına uygun olarak kendini yenilemesi, mesela mümkün olan en hızlı şekilde haber çıkarması önemli” dedi.

-“TAK’ta dedikodu değil doğru dürüst düzgün habercilik yapılıyor”

TAK’ta dedikodu değil doğru dürüst, düzgün habercilik yapıldığını vurgulayan Ersoy, “Doğru haber vermesi gereken kurum hem kamuoyunu bilgilendirme hem de kamu yayıncılığı noktasında elzemdir. Ülkede değeri hiç azalmayacak 2 kurum varsa bunlardan biri TAK diğeri de BRT’dir. TAK ve BRT bazı yayın kuruluşlarının yaptığı gibi kişiye göre haber yapmaz, kamu yararı için ölçerek tartarak yapar bu iki kurum. Eğer yaptığımızı güncelleyemezsek, hızlı haber akışını sağlayamazsak bu boşluğu başkaları doldurur ama doğru mu doldurur hatalı mı doldurur?!.. Bu TAK’ın önemini azaltmaz” ifadelerini kullandı.

Ersoy hükümeti ise TAK’ı söylemde önemsemek ama kuruma gereken maddi desteği sağlamamakla, TAK’ın karkas binasına el koymakla eleştirdi.

-“KKTC ilan edilirken de, Meclis’te oylanırken de oradaydım”

Ülkenin çok önemli tarihsel olaylarına tanıklık eden Emir Ersoy, 1973’te göreve başladığında toplum lideri Dr. Fazıl Küçük’ün artık siyasi süreçte pek yer almadığını, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la uzun yıllar çalıştığını anlattı. Ersoy, Denktaş’ın kuruma büyük maddi ve manevi destek verdiğini, “O, her zaman yanımızda ve arkamızdaydı” sözleriyle vurguladı.

KKTC ilan edilirken ve Meclis’te oylanırken orda olduğunu anlatan Ersoy, “O gün işe geldiğimde baktım Perihan ile Kemal Bey teleksin başında bildiriyi yayınlamak için uğraşıyorlar, Kemal Bey bana da ‘Meclise git’ dedi gittim” dedi.

-“Aldığım kara haberle...”

KKTC ilan edildikten sonra Denktaş’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla Ankara’ya ilk ziyaretine eşlik etmesinin planlandığını ancak Ankara uçağında yer bulunmadığı için İstanbul üzerinden Ankara’ya gidişinin ayarlandığını aktaran Ersoy, aldığı kara haberle bunun gerçekleşemediğini şöyle anlattı:

“İstanbul’da Ankara’ya gitmek için iç hatlara geçince ismimin anons edildiğini duydum. Telefonda Kemal Bey vardı ve babamın rahatsız olduğunu geri dönmemi söyledi. İstanbul’da telefon bulup evi arayınca babamın kalp krizi geçirip hayatını kaybettiğini öğrendim. Apar topar Denktaş-Evren görüşmesini izleyemeden adaya döndüm. Ankara’ya başkası gönderildi.”

“Atlılar’da Rumlar tarafından şehit edilen anne ve çocuğun topraktan çıkarılışı sırasında da ordaydım” diyen Ersoy, meslek hayatında en çok etkilendiği haberin bu olduğunu kaydetti. “Adam kazar, elleri çıkar anneyle çocuğun, Türkiye gazetelerinde çıkmış fotoğrafım var benim bu olayı takip ederken… Sait Bey’in bir Leica fotoğraf makinesi vardı onu vermişti bana bu olayı onunla fotoğraflamıştım.”

Hiç hesapta yokken, Kemal Aşık’ın kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesiyle aniden kendini müdürlükte bulduğunu, konulara vakıf olmasının zaman aldığını ve başta zorlandığını anlatan Emir Ersoy, “Yaşam kolay değil” dedi.

Ersoy, tarihi boyunca TAK’ın hem yaptığı, hem de yapmadığı haberler konusunda bazen sıkıntılar yaşadığını, siyasilerin zaman zaman ağızlarından çıkan sözlerden pişman olup, söylediklerinin kayıtları bulunmasına rağmen, bununla ilgili TAK’ı “yanlış aktarmakla” eleştirdiğine de tanıklık ettiğini sözlerine ekledi.

AZİZ

 Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) eski Müdürü Perihan Aziz, Ajans’ın geçmişten bugüne yaşadığı gelişimi “tek seslilikten çok sesliliğe geçiş” olarak değerlendirdi.

50 yıl önce 21 Aralık 1973’te ilk bültenini yayımlayarak faaliyete başlayan TAK, bir daktilo ve birkaç haber ile sadece Kıbrıs Türk basınına hizmet verdiği günlerden 38 personeliyle uluslararası haber ajansları ile iş birliği içinde hizmet verdiği günlere ulaştı.

Ajansın farklı kademelerinde 37 yıl hizmet veren eski müdürü Perihan Aziz, “çağının tanığı olan her gazeteci gibi” kendi çağına tanıklık etti; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını, müzakere süreçlerini, kara geçiş kapılarının açılmasını, Annan Planı sürecini, referandumu ve birçok siyasi, toplumsal ve ekonomik olayı takip etti.

Perihan Aziz, TAK muhabirine, ajansın dününü ve bugününü değerlendirdi, bazı anılarını paylaştı.

1975 yılının nisan ayında TAK’ta muhabir olarak hizmet vermeye başlayan Perihan Aziz, sonrasında yürüttüğü editörlük ve müdür muavinliği görevlerinin ardından 2012 yılının şubat ayında Müdürlük görevinden emekli oldu.

- “Sırf basın alanında bir yerde çalışabilmek için 5 ay işsiz kaldım”

İlk yıllarında TAK’ı kimsenin benimsemediğini aktaran Aziz, “TAK’ın geleceği yoktu… Özellikle muhalefet çok karşıydı. Düşünün ki, TAK’ın yasası kuruluşundan 10 sene sonra çıktı. Her ay başı geldiğinde Bakanlar Kurulu’nun kapısına dikilirdik maaş alalım diye…” dedi.

Perihan Aziz, TAK serüveninin başlangıcını şöyle anlattı:

“TAK’a girişim bir maceraydı. Ümral (Akpınar) ve ben üniversiteden özel bir sınav hakkıyla 1974 savaşından sonra mezun olabildik. Kıbrıs’taydık, eylül sınavlarına girip mezun olacaktık ancak savaştan dolayı Türkiye’ye gidemedik. Sivil hayata ve öğrencilere açılan ikinci feribotla Mersin’e gittik, oradan Ankara’ya geçtik ve özel bir sınav hakkıyla mezun olup geri geldik.

O zamanlar herkese sokaktan çağırıp da ‘gel bu işi yap’ derlerdi. Çünkü her şey çok yeniydi. Ama ben mezun olup geldikten sonra sırf basın alanında bir yerde çalışabilmek için 5 ay işsiz kaldım. Ama illa kendi alanımızı istedik. 5 ay tek tek gazeteleri dolaştık, iş aradık. Radyo-televizyon bölümü mezunu olduğumuz için daha çok radyoda çalışacağımız inancındaydık. Hakkı Süha BRT Müdürüydü. Ümral ile birlikte gidip görüştük Hakkı Bey’le... İlk başvurduğumuz yer tabii ki Bayrak Radyosu’ydu. Ancak olmadı.”

-“Gece gündüz tüm boş zamanlarımda daktilo çalıştım”

“Sonra TAK’a başvurduğumuzda da kabul edilmedik. TAK’ın ilk kuşak gazetecileri vardı. Süha Türköz, Salahi Karahasan, Ayşe Şansel… Bunların toplu istifası oldu. Ardından TAK, radyodan muhabir münhali ilanı verdi. Hemen köyden çıktım, Karadağ’a gittim. Ümral’a dedim ‘Kalk Lefkoşa’ya gidiyoruz’. Toplandık geldik, Lefkoşa’da bir arkadaşımızın evine sığındık ve TAK’ın sınavına girdik. Sınavı yapanlar da Terzioğlu’nun dönem arkadaşları, Kıbrıs’ta görev yapan Türkiye’nin üst düzey gazetecileri. Kenan Harunoğlu Türk Haberler Ajansı’nı temsilendi, Aydın Soysal TRT’den, Ziya Akçapar Hürriyet’ten…

Bir mülakata girdik, mülakata gitmeden önceki gece Terzioğlu ile de görüşmüştük. Terzioğlu bize şöyle demişti; ‘Gazetecilik kadın işi değil.’ Kesinlikle kadın alınmasını onaylamazdı… Biz savaş sonrası sıkıntıdayız, işe ihtiyacımız var ve istediğimiz işte çalışmak istiyoruz. Denktaş’a bizim durumumuz aktarıldı. Denktaş, Terzioğlu’na demiş ki ‘Al bunları bir dene, yapamazlarsa birini Zaman Gazetesi’ne veririz, ötekini başka yere.’

Mülakat için Lefkoşa’ya köyden geldik. Yanımda bir pantolon, bir de etek vardı. Pantolon yolda gelirken yırtılmıştı, kaldım mini eteğe. Mini etekle mülakata girdim, kalktı oturdu ortalık. Başka bir şeyim yoktu ki nasıl girecektim? Hiç unutmadığım bir soru var. ‘Birine ulaşmak için hangi araca başvurursunuz? En hızlı nasıl ulaşırsın?’ Ben ‘telefonla’ dedim. ‘Telefoniyen’ demediğim için ‘doğru’ dediler.

-“15 günde 10 parmak daktilo yazmayı öğrenmezsen git kendine başka iş ara”

Sonra 10 parmak daktilo sınavına aldılar. Hasan Canpolat da bizle. Avantajı hem erkek, hem de ticaret lisesi mezunu olması. Daktiloyu çok iyi yazar. Sonra karar verildi, 15 günlük bir deneme süresi verdiler. Hasan, ben ve Ümral alındık. Terzioğlu, ‘15 günde 10 parmak daktilo yazmayı öğrenmezsen git kendine başka iş ara’ dedi. Gece gündüz tüm boş zamanlarımda daktilo çalıştım. Araba da yoktu… Gece işlerini Ümral ile üstlenirdik, kendimizi kanıtlamak için... Kadın olarak avantajımız da dezavantajımız da vardı ama hiçbir zaman ağlayarak sızlayarak hak iddia etmedik. Sonuçta başladı TAK serüvenimiz ve devam etti. Bilmem ne kadar başarılıydım ama gayretliydim. İlk maaşı aldığımızda Terzioğlu, ‘kendilerine uzun etek diksinler’ diye haber gönderdi. Böylece çıktık mini etekten de… Sonra yıllarca pantolondan çıkamadık.”

-“Birer daktilomuz vardı, bir de bisikletimiz…”

Ajansta işe başladığında kurumun henüz 1 buçuk yaşında olduğunu anımsatan Aziz, ilk kuşağın bıraktığı ajansı ikinci kuşak olarak sahiplendiklerini anlattı. O yılların Anayasa da dahil birçok yasanın hazırlandığı, ciddi Meclis çalışmasının yaşandığı bir dönem olduğunu söyleyen Aziz, “O çalışmalarda hep bulunduk, sabahlardık Meclis’te. Ajansa döner, haber yapardık, denetleyen de yoktu. Hem muhabirdik, hem editördük, hem baskıcıydık, hem odacıydık” dedi.

Ajansın kısıtlı olanaklarından da bahseden Perihan Aziz, birer daktiloları bir de bisikletleri olduğunu belirterek, “bisiklet kavgaları” dahi yaşandığını aktardı. Aziz, “Ben bisikleti kullanmazdım, koşardım. Sonrasında bir tane motora sahip olundu. Sonra da Maliye’den hantal bir araç verilmişti” ifadelerini kullandı.

- “Kemal Aşık döneminde Rum basını için kurumsallaşmanın temeli atıldı, TAK Yasası çıktı”

Muhabirlik dönemindeki TAK müdürlerinden de bahseden Aziz, “Yarışı, rekabeti, haber atlatmayı Terzioğlu’ndan öğrendik. Terzioğlu otoriterdi ama gazeteciliği benimseten biriydi” dedi.

Terzioğlu Cumhurbaşkanlığı’na danışman olarak gittikten sonra Enformasyon Dairesi Müdürü Hüsrev Çağın’ın vekaleten müdürlük yaptığını kaydeden Aziz, şöyle devam etti:

“Hüsrev Çağın, dedi ki ‘her gün biriniz müdür olacak’. O dönem her gün birimiz müdür olduk. Bir kaos içindeydi ajans. Öyle bir dönem yaşadık… Sonra Tuncer Bahadır diye birini getirdiler. Kamudan biriydi, en çok ben karşı çıktım ona, attı beni işten. Sonra o da görevden alınınca ben yine TAK’a döndüm.

Bu olaydan sonra Kemal Aşık müdür oldu. Kemal Aşık geldikten sonra Rum basını için kurumsallaşmanın temeli atıldı. Kemal Aşık gelince çevrenin güveni de arttı. Hem toplumda hem ajansta saygındı. O, gazeteci bir müdürdü. O dönemde TAK Yasası da çıktı, yasal güvencemiz oldu ve sonrasında adım adım ilerledi. Kemal Aşık’ın ölümü bizim için şoktu… Ölümünden sonra Emir Ersoy Müdür oldu. Ersoy döneminde ben de müdür muavini oldum.”

-“Şimdi baktığınızda çok farklı bir ajans var… Çalışanlar çok daha donanımlı, çok daha dünyaya açık insanlar”

TAK’ın kurulduğu günden bugüne gelişimini de değerlendiren Aziz, ilk zamanlarda ajansın benimsenmediğini anlattı. O günlerde birkaç sayfalık bültenler çıktığını, ancak sonrasında personel sayısı arttıkça haber renkliliğinin de arttığını ve giderek de çok sesliliğe geçildiğini belirten Aziz, zamanla TAK’ın aranan bir kuruluş haline geldiğini vurguladı.

“Biz o kadarını yapabildik. Doğrularımız da vardı yanlışlarımız da” diyen Perihan Aziz, “Her geçen dönem çok daha bilinçli… Tek renklilikten çok renkliliğe geçen bir TAK ajansı var. Tek seslilikten çok sesliliğe geçen bir TAK ajansı var. Teknik olarak gelişen, çağa ayak uydurabilen, belki çok daha yükseklere layık olan ama olanaksızlıklar nedeniyle ulaşamayan, hak ettiği yeri alamayan ama başlangıç noktasına göre bugün zirvelere çıkan bir TAK ajansı var. Gelişemez mi? Çok daha fazla gelişmesi gerekir. Çünkü artık koşarak haberinizi vermiyorsunuz. Bir ‘tık’ ile dünyaya duyuruyorsunuz. O ‘tık’ı en hızlı şekilde yapabilecek bir olanağa kavuşması lazım ajansın. Çalışanlar çok daha donanımlı, çok daha dünyaya açık insanlar. Bizim dünyamız o kadardı ama açılmaya da çaba harcadık. Hakkımızı yemeyelim… Ama şimdi baktığınızda çok farklı bir ajans var. Bir gün görüntü teknikleriyle de, vizyonu çok daha geniş bir ajans olmasını da arzu ederim” diye konuştu.

-“Objektiflik ilkesinin gelişmesinde ajans çalışanlarının büyük etkisi oldu”

TAK’ın ilk dönemlerinde tek seslilik olduğunu yineleyen Aziz, sonra bunun yavaş yavaş kırıldığını ve muhalefetin de sesine yer verilmeye başlandığını kaydederek, “Aksi takdirde haber ajansı olamazdı. Bir enformasyon dairesi varken ikinci bir enformasyon dairesine gerek olmazdı” dedi.

Aziz, Atatürk’ün kurduğu Anadolu Ajansı’nı hep örnek aldıklarını aktararak, haberin en temel ilkelerinden olan “objektiflik” kavramının ajansta zamanla gelişerek yerleştiğini vurguladı. Aziz, objektiflik ilkesinin gelişmesinde ajans çalışanlarının büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, “İktidarı ile muhalefeti ile TAK’ın bir ihtiyaç, bir gereklilik olduğu kabul edildi” dedi.

-“ TAK evladım gibidir. Bu evladın hiçbir aşamada zarar görmesini istemem”

TAK çalışanlarının sosyal güvenceden yoksun çalıştıkları dönemlerde bile grevler yapma cesareti gösterdiğini anlatan Aziz, 50 yılda gerek çalışan hakları gerekse TAK’ın menfaatleri için birçok grev ve eylem yapıldığını söyledi. Aziz, “TAK benim için hem bir okul hem bir deneyimdi, her şeydi... TAK evladım gibidir. Bu evladın hiçbir aşamada zarar görmesini istemem. Daha da gelişmesini hep arzu ederim” ifadelerini kullandı.

-“Flaş flaş flaş…”

TAK’ta görev yaptığı yıllarda iki tane “flaş haber” yazdığını belirten Perihan Aziz, bunlardan birinin KKTC’nin ilanı, diğerinin ise Kıbrıs semalarında bir uçağın kaçırılması olduğunu belirterek, uçağın kaçırılması ile ilgili anısını anlattı:

“Orta Doğu’da durum karışıktı… Sokakta gidiyorum, Sivil Havacılık Dairesi Müdürü karşıma çıktı, koşuyordu. ‘Ne oldu?’ dedim. ‘Bir uçak kaçırmışlar, büroya gidiyorum’ dedi. Detay sordum. ‘Ercan’dan saptadılar ki uçak kaçırıldı’ dedi. Sarayönü’ndeki ajans binasına gittim. ‘Flaş flaş flaş… Kıbrıs semaları üzerinden bir uçak kaçırıldı. Uçağın kime ait olduğu ve neden kaçırıldığı bilinmiyor’ diye bir haber yazdım. AFP aradı, olayı sordu… Sonra haberin gelişmeleri geldi. Attığınız küçük bir taşın yarattığı dalga büyüdü bir habercilik örneği oldu. Bunlar unutulmayacak şeyler…”

-“ Gazeteci misin insan mısın?”

TAK’ta muhabirken en etkilendiği olaylardan birinin “Özgürlük göçü” adı verilen, 1974 sonrası Güney’den Kuzey’e göçler olduğunu kaydeden Aziz, insanların Kuzey’e geçmek için verdikleri mücadelelere ve Kuzey’e geçtiklerinde bölünmüş ailelerin kucaklaşmalarına, sınırdan geçer geçmez bir Atatürk posteri ya da Türk bayrağı açmalarına, Atatürk İlkokulu’na yığılan insanların yaşadıklarına tanık olduğunu anlattı. Aziz, “Bunları ‘insan’ olarak yaşadık. Birlikte ağladık, birlikte sevindik, birlikte güldük…” dedi.

Aziz, sınır eylemlerinden de bir anısını da şu sözlerle paylaştı:

“Sınır eylemleri bambaşka bir boyuttu… Okullar bölgesindeki kadınların geçişleri ile ilgili yaşanan olaylar... Basın önlüklerini dağıtmak için görevlendirilmiştim. Şafak vakti her hangi bir yerden Rum kadınların sızma yapması bekleniyordu. Ama akşamüzeri 7 gibi başladı. Orada yaşanan şok... ‘Sınır delindi’ dendi. Koştuk, önlük dağıtamadım, kendim de önlük giymedim. O kargaşanın içinde sınıra doğru koşarken, bazı Rum kadınlar tutuklandı. Beni de yakaladılar. ‘Ben Türk’üm’ diye bağırırken Türkçe de bilen bir Rum sandılar.”

Taşkent şehitlerinin açıklandığı günü de unutamadığını ifade eden Aziz, “Anneler günüydü… Şehit olanlar açıklandı, insanlar baygınlık geçirdi. Herkesi otobüslere koydular Taşkent’e götürmeye. Ben de muhabir olarak girdim. Ama şehit ailelerinden fazla ben ağlıyordum. Gazeteci misin, insan mısın? İnsanlık duygun öne geçiyor…” ifadelerini kullandı.

-“İki tane mini etekli kız çıktı piyasaya…”

Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz: “Yaşadığımız ithamların hiçbirini hak etmedik” Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz: “Yaşadığımız ithamların hiçbirini hak etmedik”

Rauf Denktaş Cumhurbaşkanlığı görevini bıraktığında da, hayatını kaybettiğinde de TAK’ta yönetici pozisyonlarında bulunan Perihan Aziz, “Görevi bıraktığında hazırdık. Bir değişim süreciydi, olması gerekirdi. Görevi bıraktıktan sonra da zaman zaman ziyaretine gidiyorduk sohbet ediyorduk. Ama öldüğünde bir lider kayboldu. Fikirlerini benimsersiniz, benimsemezsiniz… Tutarlılığı, kendi çizdiği yolda inançla yürümesi saygı duyulacak hususlardı. Her ölüm insana hüzün verir” dedi.

Kendi döneminde kadın gazeteci olmanın zorluklarını ise Aziz şu ifadelerle anlattı:

“Kadın gazeteci olmak çok alışılmış bir şey değildi. Hele genç bir kadının gece sokakta olması farklı gelirdi topluma. Ama biz kendimizi kabul ettirdik. Başta küçümseyenler daha sonra saygı duydular. ‘İki tane mini etekli kız çıktı piyasaya’ derlerdi. Cinsellikle bakılıyordu… ‘Sokakta dolaşan kızlar, kadınlar’ diye bakılıyordu…”

Editör: Burhan CANBAZ